Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

GALAPAGOS

Otkriveno mrijestilište kritično ugroženih morskih pasa čekićara

Autor: Hina

17.12.2022. 14:33
Otkriveno mrijestilište kritično ugroženih morskih pasa čekićara

Foto: PixabayTim znanstvenika otkrio je mrijestilište mladunaca morskih pasa čekićara pored otoka koji se nalazi u arhipelagu Galapagos kod Ekvadora, što je otkriće koje bi moglo pomoći u zaštiti vrste od prijetnje izumiranja.


Takozvani raj za mladunce morskih pasa čekićara, kojima je manje od godinu dana, otkriven je blizu otoka Izabela, najvećeg otoka Galapagosa, i nudi utočište za morske pse tijekom parenja i ranog razvoja.


“Otkriće ovih novih područja razmnožavanja vrlo je važno, posebno za morske pse čekićare”, rekao je rendžer parka Eduardo Espinoza, u priopćenju Nacionalnog parka Galapagosa.
“To je čuvena vrsta Galapagosa, no u kritičnoj je opasnosti od izumiranja.”


Uvelike je u prijetnji od komercijalnog ribolova i u potražnji zbog peraja koje se koriste za juhu.


Istraživači su proveli mjesece tražeći po arhipelagu moguće mjesto za razmnožavanje morskih pasa čekićara u sklopu programa za nadgledanje. Tako se prati mlada populacija morskih pasa u područjima za razmnožavanje te se prate njihove migracije.


Galapagos i njegova jedinstvena divljina bili su ključni za teoriju evolucije britanskog znanstvenika Charlesa Darwina. Arhipelag je dom mnogim vrstama koje se ne mogu pronaći nigdje drugdje, poput gigantskih kornjača, kormorana koji ne lete i morskih iguana.