ponedjeljak, 4. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

MATTEO MESSINA DENARO

Otkriven bunker “posljednjeg kuma”, skrivao je sve tajne sicilijanske mafije

Autor:

18.01.2023. 19:37
Otkriven bunker “posljednjeg kuma”, skrivao je sve tajne sicilijanske mafije

Foto: ReutersTalijanski karabinjeri pronašli su tajni bunker za koji sumnjaju da ga je koristio Matteo Messina Denaro, zloglasni “posljednji kum” sicilijanske mafije, koji je uhićen u ponedjeljak nakon 30 godina bijega.


Bunker se nalazi u Campobello di Mazara, gradiću na Siciliji u kojem je u utorak otkriven stan u kojem je Denaro (60) živio, javlja The Guardian.


Tajna arhiva i stravična ubojstva


Istražitelji pretražuju prostor tražeći dokumente koji su bili u posjedu Denara, posebice “tajnu arhivu” “šefa nad šefovima” sicilijanske mafije Totòa Riine, koji je preminuo 2017.

Prema mafijaškim doušnicima, ovu je arhivu koja skriva neke od najvećih tajni Cose Nostre ukrao upravo Denaro. U dokumentima bi konačno mogle biti otkrivene tajne posljednjih 40 godina mafijaških ubojstava diljem Italije.


Tužitelji vjeruju da Denaro drži ključ nekih od najgnusnijih zločina koje je počinila sicilijanska mafija, uključujući bombaške napade 1992. u kojima su poginuli antimafijaški suci Giovanni Falcone i Paolo Borsellino.Tu je i stravično ubojstvo Giuseppe Di Mattea, 12-godišnjeg sina mafijaša pokajnika koji je postao državni svjedok. Sin mu je 1996. godine zadavljen i otopljen u kiselini.


Izgradio carstvo vrijedno milijarde


Denaro je 2002. godine u odsutnosti osuđen na doživotni zatvor jer je osobno ubio ili naredio ubojstva desetaka ljudi.Pod nadimkom Diabolik ili U Siccu (mršavi), Denaro je rođen u Castelvetranu na Siciliji 1962. Njegov je otac bio moćni šef Cosa Nostre i Denaro je napredovao u obiteljskom poslu, izgradivši nezakonito carstvo vrijedno više milijardi eura u zbrinjavanju otpada, sektoru energije vjetra i maloprodaji.


Kako bi se zaštitili, mafijaški bossovi u Italiji poznati su po izgradnji tunela za bijeg ispod svojih kuća, sofisticiranih bunkera u planinama do kojih se može doći samo pješice i skrovišta u šumi kada su u bijegu.Funkcija i veličina građevine u Campobello di Mazara još nije u potpunosti poznata. Denaro je uhićen u ponedjeljak u medicinskoj klinici u Palermu, gdje je bio na liječenju od tumora.


Kuća, koja se nalazi u Via Maggiore Toselli, navodno pripada muškarcu kojem se ranije sudilo za mafijaško udruživanje i koji je oslobođen 2001. godine.