Petak, 12. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

posvajanje maloljetne djece

Osam Hrvata u pritvoru u Zambiji, uhićeni s djecom iz Konga

Autor: Hina

24.12.2022. 12:44
Osam Hrvata u pritvoru u Zambiji, uhićeni s djecom iz Konga

Foto: PixabayOsmero hrvatskih državljana nalazi se već dva i pol tjedna u pritvoru u Zambiji zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne kongoanske djece, potvrdio je MVEP u subotu.


Četiri para iz Hrvatske uhićeni su 7. prosinca u Zambiji zbog sumnje na trgovinu ljudima, objavio je Jutarnji list u petak, dodavši kako su parovi namjeravali posvojiti djecu iz Konga.


Peacewell Mweemba, policijski zapovjednik pokrajine Copperbelt, rekao je da su Hrvati uhićeni u zračnoj luci u Ndoli s četvero djece iz Konga jer su kongoanski dokumenti o posvajanju koje su osumnjičeni predočili djelovali krivotvoreno, objavio je zambijski portal Lusaka Times.
Hrvati su uhićeni, a djeca su predana ustanovama za socijalnu skrb, rekao je Mweemba. Istraga traje. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova potvrdilo je u subotu da se osmero Hrvata još uvijek nalazi u pritvoru u Ndoli.


Ndola je drugi po veličini zambijski grad, smješten tik uz granicu s DR Kongom.


Uhićene hrvatske državljane posjetio je djelatnik hrvatskog veleposlanstva u Pretoriji i pružio im konzularnu pomoć. Razgovarao je i s nadležnim zambijskim tijelima o tom slučaju, priopćio je MVEP i najavio da će im pomagati i dalje diplomatskim putem.