Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

MAĐARSKI PREMIJER

Orban vodećim dužnosnicima EU-a: Pokupite stvari i odlazite

Autor: Hina

19.04.2024. 19:43
Orban vodećim dužnosnicima EU-a: Pokupite stvari i odlazite

Foto: ReutersNajviši dužnosnici Europske unije moraju otići i ne zaslužuju drugu priliku nakon izbora za Europski parlament, rekao je u petak mađarski premijer Viktor Orban.


Nacionalistički čelnik suočava se s jednim od najtežih izbora u svojoj 14-godišnjoj vladavini. Gospodarstvo je u recesiji, njegovu platformu s obiteljskim vrijednostima u samoj srži potresa skandal sa zlostavljanjem, a tu je i politički pridošlica koji prijeti promijeniti status quo.


Unatoč tim izazovima, Orbanov Fidesz i dalje je najpopularnija stranka u Mađarskoj. No pojava bivšeg insajdera iz vlade, Petera Magyara, glasnog kritičara premijera, unijela je u izbore dodatnu neizvjesnost.
“Ima problema u Bruxellesu, velikih problema. Vodstvo (EU) je zakazalo”, rekao je Orban pristašama, u neuobičajeno kratkom 15-minutnom govoru, kojim je pokrenuo Fideszovu kampanju za izbore od 6. do 9. lipnja.


“Ako ste u mandatu loše radili, doveli svoje birače u opasnost i ako ne očekuju ništa više od vas, preostaje vam samo jedno – pokupite stvari i odlazite”, rekao je Orban.


Orban je rekao da je europsko gospodarstvo u padu i kritizirao politiku Zapada da podrži ukrajinske ratne napore protiv ruske invazije. Tvrdi da bi moglo doći do šireg sukoba ako EU ne promijeni pristup.


Orban je dugo u sukobu sa svojim saveznicima u EU-u i Washingtonu zbog niza pitanja, uključujući odbijanje slanja oružja Kijevu i nastavak održavanja gospodarskih veza s Moskvom od napada ruskih snaga na Ukrajinu 2022.


Budimpešta se spori i s Europskom komisijom zbog pravosudnih reformi što je rezultiralo obustavom milijardi eura iz europskih fondova.


Istraga protiv Magyara


Dok se Orban obraćao, novi ured za ispitivanje stranog miješanja u mađarske izbore pokrenuo je istragu protiv Magyara zbog sumnje u inozemno financiranje njegovih kampanja.


Magyar obilazi seoska područja kako bi pridobio podršku i nada se da će imati koristi od ekonomskih problema Mađarske i raširenog razočaranja birača drugim oporbenim strankama koje nisu uspjele postaviti vjerodostojan izazov Orbanu tijekom više izbornih ciklusa.


“Iako je politička i ekonomska pozadina povoljna za Magyarovu stranku TISZA da ostvari relativno dobre rezultate na izborima za Europski parlament i lokalnim izborima, nije ni blizu tome da nadmaši Fidesz”, rekao je Andrius Tursa iz think-tanka Teneo.


“Vladajuća stranka je u anketama na 40 do 42 posto, ima stabilnu i predanu biračku bazu i može upotrijebiti ogromne administrativne resurse u svoju korist”, rekao je Tursa.