Petak, 12. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

PRIJATELJI I SUSJEDI

Orban nosio šal kojim prisvaja Rijeku i Hrvatsko primorje

Autor:

21.11.2022. 18:28
Orban nosio šal kojim prisvaja Rijeku i Hrvatsko primorje

Foto: Screenshot TwitterMađarski premijer Viktor Orban, s kojim se hrvatski predsjednik Zoran Milanović ljetos srdačno družio na Jadranu, izazvao je novi skandal s prisvajanjem dijelova hrvatskog teritorija.


Naime, Orban je u nedjelju prisustvovao prijateljskoj nogometnoj utakmici reprezentacija Mađarske i Grčke u Budimpešti, a pritom je nosio šal s kartom onoga što mađarski nacionalisti vide kao “povijesnu Mađarsku”.


Ta karta ne samo da sadrži dijelove Hrvatske, uključujući Rijeke i Hrvatskog primorja, već u mađarskim vlažnim snovima prisvaja i dijelove Slovenije, Austrije, Srbije, Slovačke, Rumunjske i Ukrajine.
Orban se nakon utakmice zahvalio reprezentativcu Balázsu Dzsudzsáku noseći šal sa spornom kartom, a sve je ovjekovječio i na svojim društvenim mrežama.Nije ovo prvi put da Orban prisvaja dijelove hrvatskog teritorija. Uostalom, po njemu, mađarsku nacionalnu tramu izazvalo je potpisivanje Trianonskog mira, nakon Prvog svjetskog rata. Tada je Mađarska izgubila dvije trećine teritorija, koji je podijeljen između Austrije, Čehoslovačke, Poljske, Rumunjske i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.


Podsjetimo, hrvatski predsjednik Zoran Milanović danas je izjavio da Hrvatska ne bi trebala reagirati na ovaj Orbanov potez. Nije ti prvi put da Milanović sa suosjećanjem i simpatijama gleda na mađarskog premijera, dok ovaj svojata hrvatski teritorij.


“Ja ću se na to nasmijati. Njegove aspiracije prema Hrvatskoj se svode na to da mjesec dana krstari Jadranom u 8. mj i nađemo se na večeri”, rekao je Milanović.


Dodao je: “Ne bi tome pridavao ozbiljniju pozornost. Kakve susjede imamo, to je još najbolji.”


Orban tradicionalno ljetni godišnji odmor provodi na hrvatskoj obali. Ove godine obišao je Brač i Vis, a ranijih ljeta jedrio je oko Mljeta, Molata i Hvara.


Čuven je bio njegov poziv sunarodnjacima usred koronakrize da više ljetuju na Balatonu, a manje na Jadranu, izrečen baš dok je jedrio oko Hvara.