Srijeda, 29. studenog 2023

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

ubojstvo u la mancheu

Optužen za smrt četvero migranata

Autor: Hina

18.12.2022. 19:42
Optužen za smrt četvero migranata

Foto: ReutersDevetnaestogodišnjak je optužen za pomaganje ilegalne imigracije nakon što su četiri migranta izgubila život u pokušaju da prijeđu La Manche kad je gumeni čamac kojim su plovili počeo tonuti.


Jedan od četvero poginulih u tragediji u srijedu bio je tinejdžer, rekle su regionalne vlasti. Britanski ribarski brod uspio je spasiti 39 migranata, uključujući 12 djece.


Policija je rekla u nedjelju da je sumnjivac, imena Ibrahima Bah (19), bez stalne adrese, optužen da je pomagao u ilegalnim ulascima u Veliku Britaniju.
Pojavit će se na sudu u ponedjeljak u Folkestoneu na jugu Engleske, dodala je policija.


Brodolom se dogodio otprilike godinu dana nakon prethodnog brodoloma u kojemu je, u nastojanju da stigne do britanske obale, smrtno stradalo 27 migranata.


Trenutačno su temperature na migrantskoj ruti između Engleske i Francuske vrlo niske.


Od početka godine prometne vode La Manchea pokušalo je prijeći više od 45.000 migranata.


Britanske su vlasti u srijedu u osam brodova otkrile 401 migranata.


Pitanje migranata vrlo je osjetljivo za konzervativnu vladu koja je obećala da će brexit omogućiti zemlji da “vrati kontrolu” nad svojim granicama.


London je sredinom studenoga potpisao novi sporazum s Parizom nastojeći ojačati partnerstvo i zajedničku borbu protiv ilegalne imigracije, a premijer Rishi Sunak ovaj je tjedan najavio novi paket mjera za odvraćanje migranata od pokušaja opasnog prelaska La Manchea.