Petak, 31. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

VELIKI JAZ

Opća skupština UN-a danas bi trebala usvojiti rezoluciju o povlačenju Rusa iz Ukrajine

Autor: Hina

23.02.2023. 08:50
Opća skupština UN-a danas bi trebala usvojiti rezoluciju o povlačenju Rusa iz Ukrajine

Foto: ReutersGotovo godinu dana nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu, posebna sjednica Opće skupštine UN-a u srijedu ponovno je otkrila veliki jaz između dviju strana u ratu.


Dok je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba optužio rusku stranu za počinjenje genocida, ruski veleposlanik u Ujedinjenim narodima Vasilij Nebenzja rekao je na sjednici da Zapad planira “raskomadati i uništiti” njegovu zemlju.


Prvog dana dvodnevnog zasjedanja, povodom godišnjice ruske invazije u petak, Kuleba je na Općoj skupštini UN-a predstavio rezoluciju kojom poziva na mir i povlačenje Moskve. Očekuje se da će skupština velikom većinom usvojiti rezoluciju u četvrtak – diplomati procjenjuju da bi mogla dobiti glasove između 130 i 140 zemalja.
Prije toga očekuju se deseci govora visokih dužnosnika, uključujući američkog državnog tajnika Antonya Blinkena, britanskog ministra vanjskih poslova Jamesa Cleverlyja i njemačku ministricu vanjskih poslova Annalenu Baerbock. Općoj skupštini obratit će se i hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.


Zapadni podupiratelji Ukrajine žele pridobiti što više zemalja da glasaju “za” rezoluciju kojom bi se podržao mir, a time se žele nadovezati na rezultate iz listopada prošle godine, kada su se 143 zemlje usprotivile aneksijama Moskve u Ukrajini i rekle da one krše međunarodno pravo.


Snažan rezultat opovrgao bi sumnje da postoji zamor od rata i slaba potpora Kijevu u nekim dijelovima svijeta, posebice onima koji ovise o ruskim energentima.


Kuleba je u srijedu optužio Moskvu da je počinila “genocid” prisilnim deportacijama ukrajinske djece u Rusiju. Rekao je da Moskva preseljava tisuće djece u ruske obitelji kako bi ih preodgojili kao Ruse. “Ovo je genocid. I to je ono s čime se danas suočavamo”, kazao je Kuleba.


Moskva tvrdi da je prebacivanje Ukrajinaca u Rusiju bijeg iz zone borbenih djelovanja. Ruska strana također negira otmicu djece unatoč dokazima koji govore suprotno.


Ruski veleposlanik u Ujedinjenim narodima je optužio Njemačku i Zapad da u sukobu u Ukrajini imaju motive slične onima u Drugom svjetskom ratu. “Ovo je rat u kojemu, kao što je bio slučaj i prije 80 godina, sudjeluju podmukli i moćni neprijatelji koji žele preuzeti našu zemlju i pokoriti nas”, rekao je Nebenzja Općoj skupštini UN-a.


“Njemački tenkovi ponovno će ubijati Ruse”, rekao je, misleći na borbene tenkove Leopard njemačke proizvodnje koje je nekoliko europskih zemalja obećalo poslati Kijevu.


Linda Thomas-Greenfield, američka veleposlanica u Ujedinjenim narodima, pozvala je na usvajanje rezolucije koju je predložila Ukrajina.


“Pred nama je rezolucija koja poziva nacije svijeta da podrže diplomatske napore za postizanje sveobuhvatnog i trajnog mira u Ukrajini”, rekla je.


Proteklih mjeseci naveliko se raspravljalo koliko daleko bi trebala ići rezolucija UN-a povodom godišnjice rata u Ukrajini. Kijev je radio na rezolucijama u kojima se spominje sud za ratne zločine, kao i na tekstu koji bi mirovni plan od 10 koraka ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija pretvorio u dokument UN-a, prema UN-ovim izvorima. Od obje se ideje odustalo i o njima se neće glasovati u četvrtak.


Aktualni nacrt uglavnom sadrži nejasne formulacije o prekidu rata, poziv na mir i povlačenje Moskve. Također se poziva na razmjenu svih ratnih zarobljenika između Ukrajine i Rusije i naglašava potreba da odgovorni za najteže ratne zločine odgovaraju.