Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

nova stvarnost

Ogroman broj Amerikanki putuje u susjedne savezne države na pobačaj

Autor: Hina

01.10.2023. 14:48
Ogroman broj Amerikanki putuje u susjedne savezne države na pobačaj

Foto: ReutersGodinu dana nakon što je američki Vrhovni sud ukinuo nacionalno pravo na pobačaj mnoge su se Amerikanke našle u novoj stvarnosti – organiziraju skupa putovanja kako bi pobacile u saveznim državama u kojima je taj zahvat dopušten. U Sjedinjenim Državama teško je doći do sveobuhvatne nacionalne statistike o pobačaju jer su podaci podijeljeni između medicinskih ustanova i organizacija.


Nedavna studija, međutim, pokazuje nagli porast pobačaja u saveznim državama koje su susjedne onima koje su zabranile taj postupak nakon što im je Vrhovni sud za to otvorio vrata.


Studija koju je u rujnu objavio Institut Guttmacher, koji se bavi reproduktivnim zdravljem, sugerira “da značajan broj stanovnika država sa zabranom pobačaja putuje u susjedne države radi obavljanja tog zahvata”.
Vrhovni sud u kojem dominiraju konzervativci u lipnju prošle godine srušio je odluku iz 1973. Roe protiv Wadea, koja je utvrdila ustavno pravo žena na pobačaj. Konzervativne države proslavile su takav obrat te zabranile ili uvele stroge restrikcije na pobačaj. Liberalne države su ga, pak, zaštitile.


Golemo povećanje


Rezultati Guttmacheove studije su upečatljivi. Novi Meksiko ima povećanje od 220 posto u broju obavljenih prekida trudnoće ove godine u odnosu na 2020. Ta država graniči s Teksasom i Oklahomom koje su pobačaj zabranile čak i u slučajevima silovanja i incesta.


Država Illionois, čiji su susjedi Indiana i Missouri pobačaj također stavile izvan zakona, ima 69-postotno povećanje, dok je broj abortusa u Coloradu, okruženom konzervativnim Wyomingom, Utahom, Kansasom i Nebraskom, skočio za 89 posto. Nacionalna federacija za prekid trudnoće bilježi isti trend.


“U protekloj godini vidjeli smo više ljudi nego prije koji su putovali kako bi dobili tu skrb”, rekla je Veronica Jones iz te federacije.


Organizacija je objavila da je od srpnja 2022. do svibnja 2023. pomogla financirati gotovo tisuću putovanja avionom, vlakom ili autobusom za žene koje su trebale zahvat – što je povećanje od 235 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije. Kada putovanje nije moguće, neke se žene okreću tabletama za pobačaj.


Zahtjevi Amerikanki za tabletama za pobačaj porasli su otkako je Roe protiv Wadea srušen, prema studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu JAMA krajem 2022. godine. I te tablete putuju prekao granica saveznih država.


Nekoliko liberalnih država, uključujući New York i Massachusetts, usvojile su zakone kojima štite zdravstvene djelatnike koji propisuju te tablete od kaznenog progona i izručenja državama u kojima je pobačaj zabranjen. New York je usvojio svoj zakon o zaštiti u lipnju ove godine.


Tijekom mjeseca koji je uslijedio, Aid Access, inicijativa za reproduktivna prava, rekla je da je poslala tablete za pobačaj na adrese 3500 pacijentica koje žive u državama koje zabranjuju pobačaj. Od tada su se brojevi udvostručili i nastavljaju rasti, prema Lindi Prine, liječnici iz New Yorka koja je uključena u inicijativu.


Dobivanje profesionalne pomoći izvan države sa sobom nosi značajan logistički i financijski teret za žene, poput odsustva s posla, organiziranja brige o djeci i plaćanja putovanja i smještaja.