Nedjelja, 25. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

OBUSTAVLJENA POTRAGA

Odbjegla lavica u blizini Berlina najvjerojatnije je divlja svinja

Autor: Hina

21.07.2023. 21:12
Odbjegla lavica u blizini Berlina najvjerojatnije je divlja svinja

Foto: ReutersPolicija u Berlinu je prekinula je u petak potragu za odbjeglom zvijeri u južnom predgrađu glavnog grada jer se ispostavilo da je navodna lavica nevjerojatnije divlja svinja.


„Opasnost više ne postoji i zato smo obustavili potragu. Prema svim raspoloživim informacijama polazimo od toga da se ne radi o lavici“, rekao je Michael Grubert, načelnik mjesta Kleinmachnow, kraj Berlina, gdje je prije nekoliko dana viđena i snimljena navodno odbjegla lavica.


Kako je nadalje priopćeno na izvanrednoj konferenciji za novinare, analizama snimke na kojoj se temeljila potraga, došlo se do zaključka kako nije riječ o lavici nego najvjerojatnije divljoj svinji, koje žive u velikom broju u predjelima oko Berlina.
„Nema niti jednog dokaza da se u šumama oko Kleinmachnowa nalazila lavica“, zaključio je Grubert.


Prije toga je i nekoliko zoologa i stručnjaka za veliku divljač izrazilo skepsu glede teorije da se radi o lavici. Grubert je opravdao veliku potragu u kojoj su sudjelovali policajci s automatskim oružjem ali i dronovi, helikopteri i oklopna vozila.


Reuters


„Opseg potrage je potpuno opravdan s obzirom na početnu sumnju da se radi o opasnoj zvijeri”, rekao je načelnik Kleinmachnowa.


Potpredsjednik Njemačkog sindikata policajaca, Heiko Teggatz, kritizirao je skupu potragu i rekao da se potrošeni novac mogao upotrijebiti u druge svrhe, poput borbe protiv organiziranog kriminala.


“Ovo je bi najskuplji safari kojeg je Njemačka doživjela”, zaključio je čelnik policijskog sindikata u razgovoru za dnevnik Bild.


Berlinska policija poslala je u noći na četvrtak upozorenje da je veliki grabežljivac, vjerojatno lavica, na slobodi u južnom predgrađu Berlina.


Stanovnici su upozoreni da ne izlaze iz domova i da svoje ljubimce drže u kućama. Policija i vatrogasci objavili su u četvrtak ujutro putem društvenih mreža da vjeruju da je divlja životinja uočena tijekom noći vjerojatno lavica.


“Ne znamo odakle je došla”, rekao je glasnogovornik lokalne policije. Dodao je da zoološki vrtovi, životinjski parkovi, cirkusi i ustanove za dobrobit životinja u tom području nisu prijavili nestanak lavice.