Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

NEMA SMIRIVANJA

Obavještajci tvrde: ‘Putin nema nikakvu namjeru ići u pregovore, želi pobijediti na bojištu’

Autor: Hina

22.02.2023. 10:19
Obavještajci tvrde: ‘Putin nema nikakvu namjeru ići u pregovore, želi pobijediti na bojištu’

Foto: TwitterGotovo godinu dana od početka ruske invazije na Ukrajinu, vodstvo Moskve ne pokazuje nikakav znak da je otvoreno za pregovore o okončanju sukoba i ruski predsjednik Vladimir Putin želi kraj rata postići na bojnom polju, navodi njemačka obavještajna služba.


Nema nikakvih naznaka da je Putin voljan postići mirovni sporazum, rekao je šef njemačke vanjske obavještajne službe BND Bruno Kahl za njemačku medijsku grupu Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND) u srijedu.


Putin je sada zainteresiran za okončanje sukoba “na bojnom polju i ostvarivanja što je moguće više prednosti tamo kako bi onda možda diktirao mirovni sporazum pod svojim uvjetima u nekom trenutku u budućnosti”, rekao je šef njemačke obavještajne službe.
Rusija je pokrenula punu invaziju na Ukrajinu 24. veljače prošle godine. Kahl je istaknuo da je Rusija sposobna poslati još puno vojnika na front. Od 300.000 vojnika koje je Moskva mobilizirala u jesen prošle godine, neki su još na obuci, a drugi su već poslani na prve crte, dodao je.


Rusija ima “daljnji mobilizacijski potencijal do milijun muškaraca, da se to u Kremlju smatra potrebnim”, rekao je šef njemačke obavještajne službe. Unatoč brojčanoj prednosti Rusije, Ukrajina se još uvijek može vrlo učinkovito braniti od snaga Moskve, rekao je Kahl.


“No ovo je teška borba na duge staze i bit će uspješna na ukrajinskoj strani samo ako se potpora Zapada zaista održi”, dodao je.


Ruski vojnici uspjeli su zaustaviti iznenadno napredovanje Ukrajinaca. Kahl je trenutačno stanje na bojnom polju opisao kao rovovsko ratovanje – “vrlo okrutan, brutalan rat iscrpljivanja”.