Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

prijete velike štete

Novo jače nevrijeme zahvatilo Sloveniju, najveći problem su aktivna klizišta

Autor: Hina

06.08.2023. 18:35
Novo jače nevrijeme zahvatilo Sloveniju, najveći problem su aktivna klizišta

Foto: ReutersNovo jače nevrijeme zahvatilo je Sloveniju u nedjelju poslije podne i kreće se prema jugoistoku zemlje, objavila je agencija za okoliš ARSO.


“Novo jače nevrijeme zahvatilo je Sloveniju, krenulo je od Gornjeg Posočja i došlo do Poljanske doline, Žira i Polhograjskog hribovja. Oluja s jačim pljuskovima tijekom koje su mogući i jači udari vjetra i tuča  idu prema jugoistoku”, objavio je ARSO.


Iz prometno-informativnog centra naveli su da se zbog jakog nevremena i tuče vozačima ne preporučuje da voze na relaciji Brezovica – Vrhnika. Stranica Neurje.si upozorila je da će najviše problema izazvati pljuskovi zbog velikog broja aktivnih klizišta.
Do mjesta Črna na Koroškem koje je nakon oluje prije dva dana bilo potpuno odsječeno, nadležne su službe uspjele uspostaviti interventni makadamski put, kojim terenska i interventna vozila mogu pristupiti. Tom trasom odvijat će se evakuacije i hitno zbrinjavanje, objavila je agencija STA pozivajući se na vladin ured za informiranje.


No iz nekih dijelova Črne na Koroškem ne može se pristupiti drugim dijelovima mjesta. Ujutro je rijeka još tekla središtem grada. I dalje ima problema s opskrbom strujom, vodom i s mobilnim signalom.


Reuters


Slovenski premijer Robert Golob koji je posjetio Škofju Loku rekao je da je Slovenija pokrenula europski mehanizam civilne zaštite, a zatražila je i pomoć susjednih zemalja.


Zahvalio se u telefonskom razgovoru predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen na svekolikoj pomoći  Sloveniji suočenoj s razornim poplavama. Ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon rekla je da se prema najavama iz Bruxellesu von der Leyen sljedeći tjedan očekuje u posjetu Sloveniji.


“Iskreno hvala Ursuli von der Leyen na toplim riječima potpore i pomoći koju nam je pružila Europska komisija. To je snažan izraz europske solidarnosti i zajedništva, što iznimno cijenimo”, objavila je vlada riječi Goloba na X-u, nekadašnjem Twitteru.


Hrvatsko ministarstvo obrane objavilo je da je u Sloveniju upućen helikopter s osam pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) koji će pomoći susjednoj zemlji u obrani od poplava.


Slovenska predsjednica Nataša Pirc Musar tijekom posjeta Kamniku rekla je da država stavlja na raspolaganje sve resurse za otklanjanje katastrofalnih posljedica. Ona sama dobiva puno poziva od predsjednika drugih država, ne samo susjednih, svi su spremni pomoći, a Slovenija očekuje i pomoć EU-a, izjavila je.