Nedjelja, 21. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Sabotaža

Njemačko odvjetništvo pretražilo brod koji je prebacio eksploziv do Sjevernog toka

Autor:

08.03.2023. 16:59
Njemačko odvjetništvo pretražilo brod koji je prebacio eksploziv do Sjevernog toka

Foto: ReutersNjemačko savezno državno odvjetništvo još je u siječnju izvršilo pretres plovila za koje se sumnja da je upotrijebljeno u sabotaži na plinovodu Sjeverni tok, priopćeno je u srijedu.


„Postoji osnovana sumnja da je plovilo, koje smo pretražili od 18. do 20. siječnja, korišteno za prijevoz eksploziva koji je oštetio plinovod Sjeverni tok“, priopćilo je Savezno državno odvjetništvo u Karlsruheu.


Kako je nadalje priopćeno, trenutno se ispituju zaplijenjeni tragovi i identitet mogućih počinitelja kao i moguća pozadina.
„U ovoj fazi istrage nije moguće donositi zaključke o tomu stoje li iza ovog djela državne strukture“, stoji u priopćenju.


Prema pisanju njemačkih medija, plovilo, pri čemu se navodno radi o motornoj jahti, koje je navodno isplovilo iz luke Rostock na Baltičkom moru, unajmila je jedna tvrtka sa sjedištem u Poljskoj, koja se nalazi u posjedu ukrajinskih državljana.


Skupina od pet muškaraca i jedne žene je, prema navodima medija koji se pozivaju na istražne organe, 26. rujna prošle godine eksploziv prevezla na unajmljenom plovilu te ga pričvrstila za plinovod.


Protiv tvrtke koja je iznajmila plovilo se ne vodi istraga.


Službeni Kijev demantira bilo kakvu povezanost s napadom na Sjeverni tok.


Njemački ministar obrane Boris Pistorius upozorio je da ne treba donositi prerane zaključke o tome da je u pozadini proukrajinska skupina.


“Savjetujem da se ne brza sa zaključcima”, rekao je Pistorius uoči sastanka ministara obrane zemalja članica EU u Stockholmu. Dodao je da je možda u pitanju i lažna operacija kako bi se okrivila Ukrajina.