Četvrtak, 28. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

vojna pomoć

Njemački tenkovi Leopardi za Ukrajinu mogu biti spremni tek 2024.

Autor: Hina

15.01.2023. 14:09
Njemački tenkovi Leopardi za Ukrajinu mogu biti spremni tek 2024.

Foto: ReutersNjemački proizvođač oružja Rheinmetall mogao bi Ukrajini isporučiti popravljene borbene tenkove Leopard 2 najranije 2024. godine, rekao je u nedjelju izvršni direktor te tvrtke, prenosi list Bild.


Njemačka je ranije ovog mjeseca objavila da će isporučiti Ukrajini borbena vozila pješaštva Marder kao pomoć u odbijanju ruskih snaga. No Kijev je zatražio i teža vozila poput Leoparda, što bi predstavljalo znatno pojačanje zapadne potpore Ukrajini.


Popravak tenkova koje ima na zalihi košta nekoliko stotina milijuna eura, a tvrtka nije mogla krenuti s popravkom prije nego što je narudžba potvrđena, rekao je Papperger za Bild.
“Vozila moraju biti potpuno rastavljena i ponovno izgrađena”, dodao je.


Njemačka je postala jedan od glavnih dobavljača oružja Ukrajini u odgovoru na rusku invaziju, čime je nadvladala tabu ukorijenjen u njezinoj krvavoj povijesti 20. stoljeća o slanju oružja u zone sukoba.


Ipak, kritičari prozivaju njemačkog kancelara Olafa Scholza i njegov vladajući SPD da su prespori i da čekaju da saveznici prvi djeluju umjesto da preuzmu odgovornost Njemačke kao zapadne sile najbliže Ukrajini.


Ministar gospodarstva Robert Habeck rekao je početkom siječnja da se isporuka težih tenkova Leopard ne može “isključiti”.