Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

leopard 2

Njemačka Ukrajini šalje tenkove: Cilj je brzo sastaviti dvije oklopne bojne

Autor: Hina

25.01.2023. 12:55
Njemačka Ukrajini šalje tenkove: Cilj je brzo sastaviti dvije oklopne bojne

Foto: ReutersNjemačka će isporučiti 14 tenkova Leopard 2, a cilj je formiranje dviju tenkovskih bojni koje bi djelovale u sklopu ukrajinskih oružanih snaga, priopćeno je u srijedu u Berlinu.


“Njemačka će Ukrajini isporučiti 14 tenkova Leopard 2, a istodobno će dozvoliti isporuku Leoparda iz drugih zemalja Ukrajini”, rekao je glasnogovornik vlade Steffen Hebestreit.


On je rekao kako je kancelar Olaf Scholz priopćio ovu odluku na redovnoj sjednici vlade u srijedu i kako je ona donesena nakon “intenzivnih dogovora s njemačkim partnerima u Europi i na međunarodnom planu”.
“Ova odluka slijedi našu liniju podrške Ukrajini i mi i dalje djelujemo u prisnoj međunarodnoj suradnji”, rekao je Scholz prema priopćenju.


“Cilj je brzo sastaviti dvije tenkovske bojne tenkovima Leopard 2. U tu svrhu Njemačka će kao prvi korak staviti na raspolaganje satniju od 14 tenkova Leopard 2 A6 koji dolaze iz zaliha Bundeswehra,”, stoji u priopćenju vlade.


Ostale tenkove za popunjavanje bojni trebali bi isporučiti europski partneri koji u sklopu svojih oružanih snaga također posjeduju tenkove Leopard 2. Unutar Bundeswehra oklopni bataljon je sastavljen od 44 tenka.


U sklopu isporuke tenkova je predviđena i obuka ukrajinskih posada, s kojom bi trebalo ubrzo početi u Njemačkoj. U sklopu paketa Njemačka će pružiti i pomoć u logistici, streljivu i održavanju tenkovskih sustava.


Očekuje se da će kancelar Scholz ovu odluku priopćiti na popodnevnoj sjednici Bundestaga.