Četvrtak, 18. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

DOGOVOR NA POMOLU

Nizozemski nacionalist Wilders objavio da je blizu sporazuma o formiranju nove desne vlade

Autor: Hina

15.05.2024. 08:26
Nizozemski nacionalist Wilders objavio da je blizu sporazuma o formiranju nove desne vlade

Foto: ReutersNizozemski nacionalist Geert Wilders je u srijedu rekao da je veoma blizu sporazuma o formiranju desne vlade s potencijalnim partnerima, gotovo šest mjeseci nakon što je pobijedio na izborima.


Budući da su stranke podijeljene u stavovima o migracijskoj politici i državnom proračunu, napeti pregovori o formiranju desne vlade odužili su se otkako je 22. studenog Wilders ostvario neočekivanu izbornu pobjedu


“Ne vidim kako bi ovo moglo propasti”, kratko je rekao Wilders novinarima poslije ponoći nakon 16 sati pregovora tijekom kojih su stranke rekle da su se složile glede državnog proračuna.
Wilders je kazao da će se pregovarači ponovno sastati u 10 sati kako bi pokušali finalizirati sporazum i kako bi stranke imale dovoljno vremena da se izjasne prije nego što u ponoć istekne rok za pregovore.


Postizanje sporazuma bi značilo da će protumuslimanska Slobodarska stranka (PVV) predvođena Wildersom, stranka desnog centra VVD odlazećeg premijera Marka Ruttea, centristički NSC i protestna stranka poljoprivrednika BBB formirati vladajuću koaliciju s 88 zastupnika u donjem domu nizozemskog parlamenta, koji ima ukupno 150 mjesta.


Nikakvi detalji o njihovom dogovoru nisu objavljeni, no Wilders opetovano govori da će se pridružiti samo onoj vladi koja će značajno smanjiti broj azilanata.


Drugi stranački vođe su nakon pregovora u utorak također rekli da je sporazum blizu, no Pieter Omtzigt iz NSC-a je kazao da je i dalje nejasno tko će biti premijer.


Očekuje se da će Wilders predstaviti svog kandidata za premijera u srijedu, nakon što se odrekao te uloge u ožujku. Vođe ostalih triju stranaka će također ostati u parlamentu.