Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

IZBAČEN IZ ŠENGENA

Nizozemska zabranila ulazak Davidu Ickeu, širitelju najbizarnijih teorija zavjere, u EU

Autor: Hina

04.11.2022. 17:45
Nizozemska zabranila ulazak Davidu Ickeu, širitelju najbizarnijih teorija zavjere, u EU

Foto: Stefano Maffel,Wikimedia CommonsNizozemska vlada zabranila je britanskom teoretičaru urota Davidu Ickeu da dolazi u Nizozemsku i cijeli šengenski prostor dvije godine zbog bojazni da bi svojim prisustvom mogao „remetiti javni red i mir”.


Ocijenivši da ga je zabranio „fašistički nizozemski režim”, Icke je na svojoj internetskoj stranici objavio pismo koje mu je u četvrtak poslala nizozemska imigracijska služba u ime državnog tajnika za pravosuđe i sigurnost Erica van der Burga.


Icke je bivši profesionalni nogometaš i televizijski voditelj koji tvrdi da svijetom vladaju reptili.
Icke je trebao govoriti na prosvjedu u Amsterdamu u nedjelju protiv rata u Ukrajini, nizozemske vlade i rasta cijena energije.


Policija u Amsterdamu boji se da će izbiti sukobi, čak i ako Icke bude sudjelovao samo putem video veze.


-Ovim Vas pismom obavještavam da ste označeni u Šengenskom informacijskom sustavu na dvije godine i da ne smijete ući u šengenski prostor, navodi se u pismu te dodaje kako je godinama međunarodno poznat kao promicatelj teorija urote.


Ickeovo prisustvo, koji je u „prošlosti iznosio antisemitske i uvredljive izjave”, moglo bi dovesti do nemira u Nizozemskoj u vrijeme kada su nasilje i prijetnje političarima u porastu, smatraju nizozemske vlasti.


Nizozemske vlasti navode da je to drugi put da poduzimaju takvu mjeru, nakon zabrane 2019. izrečene Stevenu Andersonu, američkom propovjedniku koji vjeruje da homoseksualce treba pogubiti.