Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

EMANUELA ORLANDI

“Nije Woytila usred noći s tom dvojicom blagoslivljao kuće”

Autor: P. N.

14.04.2023. 19:25
“Nije Woytila usred noći s tom dvojicom blagoslivljao kuće”

Foto: Reuters/Fotografija ne prikazuje nestalu djevojčicuNakon susreta Pietra Orlandija, brata nestale Emanuele, i vatikanskog državnog odvjetnika Alessandra Diddija, koji je trajao više od osam sati, ne može se isključiti da bi istraga otvorena krajem 2022. u Vatikanu o misterioznom nestanku (22. lipnja 1983.) petnaestogodišnje djevojke mogla razviti na neočekivani način.“Osjetio sam želju da pojasnim. Sam Diddi mi je rekao: ‘Imam mandat državnog tajnika i pape Franje da u potpunosti razjasnim slučaj, da istražujem temeljito i do kraja i da nikoga ne štedima, od baze do vrha’, a to je za mene već pozitivna stvar’, prenosi njegove riječi Pietro Orlandi.
Emanuelin brat Pietro je uspio u akte istrage uključiti rezultate privatnih istraga koje je obitelj pokrenula zajedno s odvjetnicom Laurom Sgrò, uz one dokumente koji su već proslijeđeni kroz prethodne različite tužbe i koji su pridonijeli senzacionalnom ponovnom otvaranju istrage o slučaju Emanuele Orlandi, javlja talijanska novinska agencija ANSA.


Dao sam popis visokih crkvenih dužnosnika


“Naravno, otvorili ste nam nove horizonte svojim izjavama”, rekao mu je Diddi, naglasivši da “neće biti nedodirljivih”.


Među “imenima visokih crkvenih dužnosnika” koja je Emanuelin brat dao sucu, je kardinal Giovanni Battista Re, dekan Kardinalskog zbora, koji je u vrijeme smrti petnaestogodišnje vatikanske građanke bio zamjenik tajnika za opće poslove u Vatikanu.


“Nisam dobrog zdravlja i ne želim davati intervjue”, odgovorio je jučer kardinal Re agenciji ANSA koja ga je zamolila za komentar.


Ali otvorena pitanja o jednoj od najvećih misterija talijanske i vatikanske povijesti su mnoga. Među dokumentima koje je predstavio Pietro Orlandi su četiri lista zabilježenih razgovora, koji datiraju iz ranih godina pontifikata pape Franje, u kojem se spominje slučaj nestale Emanuele.


Među sugovornicima ovog razgovora bio je kardinal Santos Abril y Castellò, predsjednik Kardinalske komisije za nadzor IOR-a.


U daljnjoj dokumentaciji govori se o Emanuelinom boravku u Engleskoj, izvijestila je odvjetnica Sgrò, objašnjavajući međutim da se “mora dodatno analizirati kako bi se utvrdilo je li pouzdana”.


Pietro Orlandi i njegova odvjetnica zatim su zatražili da se saslušaju neki svjedoci toga vremena, a to su kardinal Re, kardinal Leonardo Sandri, kardinal Stanislaw Dziwisz, koji je bio tajnik Ivana Pavla II., mons. Georg Gaenswein, tajnik Benedikta XVI. i bivši zapovjednik žandarmerije Domenico Giani.


“Uvjeren sam da su i Benedikt i Franjo znali”


No jedna je rečenica Pietra Orlandija posebno šokirala javnost.


“Kažu mi da je Wojtyla ponekad izlazio navečer s dva poljska monsinjora i sigurno nije išao blagoslivljati kuće…”, šokantna je rečenica koju je Orlandi preksinoć izrekao u emisiji DiMartedì (televizije La7).


Ivan Pavao II. / Snimio VEDRAN KARUZA


Time je ponovio svoje sumnje o  papi Ivanu Pavlu II., koji je proglašen svetim 2014., i općenito o pedofiliji u Vatikanu tijekom njegova pontifikata. Orlandi je između ostalog rekao: “Uvjeren sam da su Ivan Pavao II., Ratzinger i Franjo upoznati s onim što se dogodilo.”


Zatim je pustio audio snimku koju je predao vatikanskom državnom odvjetniku, u kojem je govorio čovjek blizak kriminalnoj bandi Magliana.


“Papa Ivan Pavao II. ih je dovodio u Vatikan, bila je to neodrživa situacija. I tako je državni tajnik u određenom trenutku intervenirao i odlučio ih maknuti s puta. I obratio se ljudima iz zatvorskog miljea”, govori čovjek na snimci.


O pedofiliji među kardinalima


Orlandi je ponovio ono što je već rekao u prethodnoj epizodi emsije Giovannija Florisa 4. travnja: “Mislim da je jedna od mogućnosti da je Emanuela možda pretrpjela zlostavljanje, ali da je zlostavljanje organizirano [sistemski].


Spomenuo ga je netko radi ucjene i budući da Vatikan već četrdeset godina čini sve kako bi spriječio da istina izađe na vidjelo… Naravno, ako smo ’93. normalno govorili o pedofiliji kardinala kao da je to normalna i prihvaćena stvar, možemo pomisliti da je pedofilija uobičajena i na nivou iznad kardinala.”


Pietro kaže da je to rekao “prije nekoliko dana jednom biskupu”, koji je navodno komentirao: “Pa, vjerojatno…” Rekao mu je: “Možda me niste razumjeli, ako govorim o nekome tko je iznad kardinala – mislim na Wojtylu”.


“Vjerojatno”, bio je odgovor biskupa.