Srijeda, 29. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Čelnica Memorijala

Nema diplomatskog rješenja za rat u Ukrajini

Autor: Hina

04.12.2022. 20:33
Nema diplomatskog rješenja za rat u Ukrajini

Foto: ReutersU ovom času “nema diplomatskog rješenja” za rat u Ukrajini, ocijenila je u nedjelju Irina Ščerbakova, suosnivačica ruske nevladine organizacije za ljudska prava Memorijala koju su vlasti raspustile, a dobitnica je Nobelove nagrade za mir za 2022.


“Potpuno sam sigurna da nema diplomatskog rješenja s Putinovim režimom sve dok je on još tamo”, rekla je u Hamburgu Irina Ščerbakova koja je napustila Rusiju nakon ruske invazije na Ukrajinu i trenutno živi u Njemačkoj.


“Rješenje koje se sad nudi jest vojno”, premda diplomacija može poslije imati ulogu u smirivanju sukoba, ocijenila je Ščerbakova koja je u Hamburgu primila nagradu Marion Doenhoff za višegodišnju borbu za ljudska prava u Rusiji.
“No te odluke, ta diplomacija mogu se dogoditi tek kad Ukrajina ocijeni da je dobila rat i da ga može završiti”, rekla je.


Ruska aktivistkinja je rekla da su preuranjeni pozivi na mir “djetinjasti”. “Više ništa neće biti kao prije”, istaknula je.


Nagradu Marion Doenhoff Ščerbakovoj je uručio njemački kancelar Olaf Scholz.


Ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za mir – Memorijal, bjeloruski aktivist Aleš Bjeljacki i Centar za građanske slobode iz Ukrajine – primit će nagradu u subotu 10. prosinca u Oslu.