ponedjeljak, 20. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

RISKANTNI KIRURŠKI ZAHVAT

Neeksplodirana granata uklonjena iz prsnog koša ukrajinskog vojnika

Autor:

12.01.2023. 15:00
Neeksplodirana granata uklonjena iz prsnog koša ukrajinskog vojnika

Foto: FacebookNeeksplodirana granata uklonjena je iz prsnog koša ukrajinskog vojnika. Fotografije objavljene na Facebook stranici ukrajinske medicinske službe oružanih snaga pokazuju rendgensku snimku eksploziva koji se nalazio blizu srca vojnika i  kirurga koji drži krvavu napravu nakon operacije.


U objavi se navodi kako su dvojica vojnika brinuli su se za sigurnost tijekom operacije. Ozlijeđeni vojnik sada se oporavlja, javlja BBC.


U objavi na društvenim mrežama također piše da je operacija provedena bez upotrebe elektrokoagulacije – uobičajene metode u kojoj se električna struja koristi za kontrolu krvarenja tijekom operacije – jer bi “streljivo moglo detonirati u bilo kojem trenutku”.


Dodaje se kako je riječ o VOG granati – komadu streljiva dugom 4 cm koji je ispaljen iz bacača granata i može prijeći oko 400 metara, a dizajniran je da eksplodira odmah iznad zemlje.Operaciju je izveo general bojnik Andrii Verba, “jedan od najiskusnijih kirurga” ukrajinskih oružanih snaga. Ne zna se kada je operacija izvedena niti gdje je vojnik ranjen, iako je vijest objavljena u ponedjeljak.
Gotovo 11 mjeseci nakon što je Rusija pokrenula smrtonosnu invaziju, borbe na istoku zemlje nastavljaju se dok ukrajinske snage pokušavaju potisnuti postrojbe koje je poslala Moskva.


Plaćenička skupina Wagner objavila je u utorak da je “upala” u grad Soledar u regiji Donjecka i da ga u potpunosti kontrolira, iako je Kijev priopćio da njegovi vojnici odolijevaju napadu, u kasnijem priopćenju.