Nedjelja, 19. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

ŠPANJOLSKA

Naručili stotine milijuna vrijedne nove vlakove koji su bili preveliki da bi mogli ući u – tunele

Autor: Hina

22.02.2023. 08:51
Naručili stotine milijuna vrijedne nove vlakove koji su bili preveliki da bi mogli ući u – tunele

Foto: iStock/NLDvoje visokih španjolskih prometnih dužnosnika dalo je ostavku zbog neuspjele narudžbe novih prigradskih vlakova koji koštaju gotovo 260 milijuna eura, a koji zbog dimenzija nisu mogli proći tunelima na sjeveru Španjolske.


Naručeni vlakovi nisu mogli stati u nestandardne tunele u sjevernim regijama Asturiji i Kantabriji. Šef španjolskog željezničkog operatera Renfe, Isaías Táboas, i državna tajnica za promet, Isabel Pardo de Vera, zbog toga su napustili svoje funkcije, izvijestile su novine El Mundo i El Pais. Pogreška u dizajnu objavljena je ranije ovog mjeseca.


Španjolska vlada izvijestila je da je pogreška uočena dovoljno rano kako bi se izbjegao financijski gubitak. Međutim, regija Kantabrija je zatražila odštetu. Renfe je naručio vlakove 2020., ali je sljedeće godine proizvođač CAF shvatio da su dimenzije koje je dao za vlakove netočne i zaustavio je izgradnju.
Željeznička mreža u sjevernoj Španjolskoj izgrađena je u 19. stoljeću i ima tunele u podnožju planina a koji ne odgovaraju standardnim modernim dimenzijama tunela.


Pogreška znači da će vlakovi biti isporučeni 2026., s dvije godine zakašnjenja. Renfe i infrastrukturni operater Adif pokrenuli su zajedničku istragu kako bi otkrili kako je došlo do greške. Ranije ovog mjeseca, španjolsko ministarstvo prometa otpustilo je menadžera Renfea i Adifovog šefa zaduženog za tehnologiju zbog greške.