Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

PUCNJAVA U HANDLOVI

Napadnut i ranjen slovački premijer Robert Fico

Autor: Hina

15.05.2024. 15:44
Napadnut i ranjen slovački premijer Robert Fico

Foto: Napadač je uhićen / ReutersSlovački premijer Robert Fico (59) ranjen je u srijedu u pucnjavi nakon sjednice vlade održane u Handlovi, gradu u središnjoj Slovačkoj u Trenčinskom kraju, prema informacijama potpredsjednika parlamenta Ljuboša Blahe iz njegove stranke Smer-SD. Slovački mediji prenose da je premijer pogođen u abdomen. Prema TASR-a na mjestu napada ispaljeno je nekoliko hitaca, a napadač je priveden. Prostor ispred Doma kulture u Handlovoj, gdje je održana sjednica Vlade, evakuiran je.


Reutersov svjedok rekao je da je čuo nekoliko pucnjeva i da je vidio kako muškarca privodi policija. Svjedok je rekao i da je vidio kako službenici sigurnosti nekoga guraju u auto i odvoze. Slovačka hitna služba objavila je kako je angažiran helikopter za prijevoz ozlijeđene 59-godišnje osobe te da je akcija u tijeku. Slovačka predsjednica Zuzana Čaputova oštro je osudila napad na premijera Fica, rekao je u srijedu njezin glasnogovornik Martin Strižinec. Čaputova je napad opisala kao brutalan i nemilosrdan.


“Šokirana sam. Robertu Ficu želim puno snage da se oporavi od napada u ovom kritičnom trenutku”, rekla je. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen snažno je osudila “podli napad na premijera Fica”.