Nedjelja, 23. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

NOVE ZABRANE ZA ŽENE

Nakon pristupa parkovima u Kabulu, talibani zabranili ženama javne kupelji i gimnastičke dvorane

Autor: Hina

13.11.2022. 15:52
Nakon pristupa parkovima u Kabulu, talibani zabranili ženama javne kupelji i gimnastičke dvorane

Foto: ReutersAfganistanski talibani zabranili su ženama ulazak u javna kupelji i gimnastičke dvorane, objavljeno je u nedjelju pošto su ranije ovaj tjedan zabranili ženama pristup parkovima u glavnome gradu Kabulu.


“Sportske dvorane zatvorene su za žene jer su treneri muškarci, a neke su dvorane bile mješovite”, rekao je u nedjelju Mohamad Akif Sadek Mohadžir, glasnogovornik ministarstva za sprječavanje poroka i promicanje kreposti.


Ženama je odsad zabranjen i pristup “hamamu”, a riječ je o javnoj kupelji gdje su tradicionalno žene razdvojene od muškaraca.
“Sada svaka kuća ima kupaonicu, stoga nema problema za žene” da se peru, objasnio je glasnogovornik.


Videosnimka na društvenim mrežama – koja nije mogla biti provjerena iz neovisnog izvora – pokazuje skupinu žena okrenutih leđima kako negoduju zbog zatvaranja gimnaističkih dvorana.


“Ova je sportska dvorana namijenjena isključivo ženama. Nastavno osoblje i treneri su redom žene”, žali se jedna od njih.


“Ne možete nam baš sve zabraniti”, dodaje mlada žena glasa slomljenog tugom.


Kada su drugi put došli na vlast u kolovozu 2021., talibani su obećali da će ovaj put biti elastičniji nego tijekom prve vladavine od 1996. do 2001., no postupno se vraćaju na staru praksu radikalno režući ženama prava i slobode.


Tako su zatvorili srednje škole za djevojke i naredili nošenje integralnog vela.


Žene su isključene iz većine radnih mjesta u javnim službama, ne smiju same putovati izvan grada, a ranije ovaj tjedan talibani su im zabranili i pristup parkovima u glavnome gradu.


Sva ta ograničenja trebaju spriječiti žene da se okupljaju te izraze protivljenje talibanskom režimu, ocjenjuje se.


Malene skupine žena organizirale su nekoliko munjevitih prosvjeda u Kabulu i drugim velikim gradovima, izlažući se opasnosti od odmazda vlasti. Ta su okupljanja općenito brutalno raspršena, a sudionice privedene u policiju.


Početkom studenoga Ujedinjeni narodi izrazili su “zabrinutost” jer su talibani remetili konferenciju za novinare koju je Kabulu održavala jedna ženska organizacija. Sudionice te konferencije bile su fiički pretraživane, a glavna organizatorica je uhićena.