Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Virgin Orbit

Nakon neslavnog pokušaja lansiranja prve europske rakete u orbitu, novi pokušaj bi trebao biti već ove godine

Autor: Hina

12.01.2023. 15:56
Nakon neslavnog pokušaja lansiranja prve europske rakete u orbitu, novi pokušaj bi trebao biti već ove godine

Foto: ReutersTvrtka Virgin Orbit Richarda Bransona u četvrtak je izvijestila da će još jednom pokušati lansirati raketu u orbitu iz Cornwalla nakon što je misija u ponedjeljak završila neuspjehom, raspršivši nade Britanaca o tomu da će postati prva europska nacija koja će poslati satelite u orbitu.


“Virgin Orbit predviđa povratak u svemirsku luku Cornwall odakle bi se ponovno trebala lansirati raketa te istodobno vodi pregovore s ključnim vladinim i komercijalnim dionicima u Ujedinjenom Kraljevstvu kako bi se isplanirala nova misija u ovoj godini”, stoji u objavi.


Kompanija sa sjedištem u Kaliforniji objavila je i da je pokrenula službenu istragu o izvoru kvara na raketi.
Misija Start Me Up prije dva dana je po planu krenula s piste svemirske luke Cornwall u Newquayu u jugozapadnoj Engleskoj.


Virginova raketa LauncherOne lansirana je uz pomoć modificiranog Boeinga 747.


No nedugo prije ponoći, predstavnik Virgin Orbita u prijenosu uživo je objavio da je raketa pretrpjela “anomaliju” zbog koje nije uspjela dosegnuti orbitu.


“Čini se nas je anomalija spriječila da dosegnemo orbitu. Proučavamo informacije”, objavili su 10. siječnja iz Virgin Orbita.


Britanska uprava za civilno zrakoplovstvo (CAA) ovlastila je tvrtku Virgin Orbit, u djelomičnom vlasništvu milijardera Richarda Bransona, za realizaciju prvoga britanskog lansiranja rakete u svemir.


Sateliti su trebali prvi put biti lansirani iz Europe, a Britanci su trebali postati prva europska nacija koja šalje satelite u orbitu.


Ovaj neuspjeh dodatan je udarac za europske svemirske ambicije nakon što je talijanska raketna misija Vega-C propala poslije polijetanja iz Francuske Gvajane krajem prosinca.