Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

prijeti ekološka katastrofa

Na teretnjaku kod nizozemske obale već danima gori 500 električnih automobila

Autor: Hina

28.07.2023. 13:35
Na teretnjaku kod nizozemske obale već danima gori 500 električnih automobila

Foto: ReutersTeretni brod koji gori kod nizozemske obale od utorka navečer prevozio je gotovo 500 električnih vozila, znatno više od 25 kako je prvo rečeno, priopćila je u petak tvrtka za iznajmljivanje brodova “K Line”.


U požaru na teretnom brodu Fremantle Highway, registriranog u Panami, koji je prevozio nove automobile, poginuo je indijski član posade, a ozlijeđeno je sedam članova posade koji su skočili u more kako bi se spasili.


Na brodu su bila 3783 vozila, uključujući 498 električnih vozila, rekao je glasnogovornik tvrtke K Line (Kawasaki Kisen Kaisha) sa sjedištem u Tokiju koja je iznajmila brod.
Nije htio ništa otkriti o markama automobila ni je li brod prevozio automobile japanskih proizvođača.Obalna straža objavila je u četvrtak na svojoj web stranici da uzrok požara nije poznat, ali se na snimci nizozemske televizije RTL čuje osoba hitne službe kako govori da je “požar izbio u bateriji električnog automobila”.


Litij-ionske baterije električnih vozila izgaraju s dvostruko većom energijom od normalnog požara, a pomorski dužnosnici i osiguravatelji tvrde da industrija nije išla u korak s rizicima.


Panamske pomorske vlasti pokrenule su istragu, a Nizozemska pomaže u istrazi, priopćio je nizozemski Odbor za sigurnost.


Teretni brod Fremantle dug 199 metara još uvijek gori i pluta oko 17 kilometara od najsjevernije nizozemske obale, priopćila je obalna straža. Plovio je iz Njemačke za Egipat, navodi Reuters, dok agencija Dpa naznačuje da je zadnje odredište bio Singapur.


Otoci su na najsjevernijem dijelu Nizozemske i čine dio Vadenskog mora, golemog područja pod utjecajem plima i s močvarama koje se proteže Njemačkom i Danskom i na UNESCO-vom je popisu svjetske baštine. Ako se brod prevrne ili raspadne, postoji opasnost od ekološke katastrofe.