Subota, 20. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

nemiri u peruu

Na prosvjedima je od početka prosinca ubijeno najmanje 40 ljudi

Autor: Hina

11.01.2023. 11:30
Na prosvjedima je od početka prosinca ubijeno najmanje 40 ljudi

Foto: ReutersUred glavnog peruanskog tužitelja u utorak je priopćio da je pokrenuo istragu protiv nove predsjednice Dine Boluarte i članova njezina kabineta zbog nasilnih sukoba u kojima je od početka prosinca ubijeno najmanje 40 ljudi, a stotine su ozlijeđene.


Nova vlada je, usprkos tome, u utorak navečer velikom većinom glasova dobila povjerenje Kongresa. U slučaju neuspjeha došlo bi do rekonstrukcije vlade i ostavke premijera Alberta Otarole.


Istraga državnog tužitelja slijedi nakon smrti 17 civila u južnoj regiji Puno u ponedjeljak, na dosad najsmrtonosniji dan prosvjeda otkad je prošli mjesec svrgnut i pritvoren bivši predsjednik Pedro Castillo. Nasilje se nastavilo i u utorak kad je policajac umro nakon što su prosvjednici zapalili njegov automobil.
Ured državnog tužitelja priopćio je da istražuje Boluarte, Otarolu, ministra obrane Jorgea Chaveza i ministra unutarnjih poslova Victora Rojasa, pod optužbama za “genocid, kvalificirano ubojstvo i nanošenje teških ozljeda”.


Grupacije za ljudska prava optužuju vlasti za upotrebu vatrenog oružja nad prosvjednicima te bacanje dimnih bombi iz helikoptera. Vojska pak tvrdi da su oružje koristili i prosvjednici, kao i eksploziv iz kućne radinosti.


Svrgavanje Castilla nakon nezakonitog pokušaja raspuštanja Kongresa izazvalo je val prosvjeda diljem zemlje. Prosvjednici traže ostavku Boluarte, raspuštanje Kongresa, promjene ustava i oslobađanje bivšeg predsjednika. Glasovanje o povjerenju, obavezno prema ustavu pošro novi premijer preuzme dužnost, završilo je sa 73 glasa ‘za’ vladu, 43 ‘protiv’ i šestero suzdržanih.


Ekstremno nasilje


Otarola je za ubojstva prosvjednika u ponedjeljak okrivio organizirane, kriminalno financirane napadače. U sukobima je ozlijeđeno još 68 civila i 75 policajaca.


Ured pučkog pravobranitelja Perua u utorak je pozvao stanovništvo da mirno prosvjeduje, a tužitelje da u potpunosti istraže smrtne slučajeve. Ured je govorio o “ekstremnom nasilju” pri policajčevoj smrti, tvrdeći da je prije ubojstva bio mučen. Policajac, identificiran kao Jose Luis Soncco, umro je u zapaljenom vozilu nakon “zasjede” gomile u Juliaci, objavila je policija.


“Živa su ga spalili”, rekao je policijski zapovjednik Raul Alfaro.


Castillo je u utorak na Twitteru napisao da oni koji su ubijeni u “obrani zemlje od diktature puča” nikada neće biti zaboravljeni. Bivšem predsjedniku određen je istražni pritvor dok se protiv njega vodi proces zbog navodnog poticanja pobune, što on poriče.


Bivši seoski učitelj, koji je odslužio manje od dvije godine svog petogodišnjeg mandata prije smjene, tvrdi da je i dalje zakoniti predsjednik Perua.


Castillov saveznik Evo Morales, bivši bolivijski predsjednik kojemu je u ponedjeljak zabranjen ulazak u Peru, također je pozvao na okončanje onog što je nazvao “genocidom naše domorodačke braće”.