Subota, 23. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

posljedice rata

Moskva štiti najbogatije članove društva od posljedica rata u Ukrajini

Autor: Hina

12.03.2023. 13:52
Moskva štiti najbogatije članove društva od posljedica rata u Ukrajini

Foto: ReutersRusko vodstvo uvelike štiti najbogatije članove društva i stanovnike većih gradova od posljedica invazije na Ukrajinu, prema analizi britanskog ministarstva obrane objavljenoj u nedjelju.


“Dok Rusija nastavlja trpjeti izuzetno visoke gubitke, učinak (invazije) se drastično razlikuje diljem ruskih pokrajina. U odnosu na broj stanovnika, najbogatiji gradovi Moskva i Sankt Petersburg su relativno netaknuti. To osobito važi za elitne obitelji u zemlji”, napisali su analitičari.


Smrtnost je u mnogim istočnim pokrajinama 30 puta veća nego u Moskvi, stoji u nedjeljnoj analizi.
“U nekim mjestima, nacionalne manjine trpe najveće gubitke; u Astrahanu se otprilike 75 posto žrtava odnosi na manjinsko kazaško i tatarsko stanovništvo”, objavilo je ministarstvo.


“Dok rusko ministarstvo obrane nastoji nešto poduzeti glede kroničnog nedostatka vojnog osoblja, zaštita bolje stojećih i utjecajnijih dijelova ruskog društva će vrlo vjerojatno” biti uzeta u obzir.


Grijanje i električna energija u međuvremenu ponovno funkcioniraju u Kijevu nakon ruskog napada većim brojem nadzvučnih raketa Kinžal (Bodež), objavile su vlasti u nedjelju.


“Električna energija i voda opet teku u svim dijelovima grada. Gradska infrastruktura funkcionira normalno”, rekla je vojna uprava.


Gradonačelnik Vitalij Kličko je ranije rekao da su sustavi grijanja u potpunosti obnovljeni.


Kinžal je ruski nadzvučni balistički projektil koji se lansira iz zraka, sposoban nositi nuklearne, ali i konvencionalne bojeve glave kakve su korištene u napadu na Kijev.


Domet mu navodno iznosi 3000 kilometara.