Četvrtak, 20. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

prije protuvladinog prosvjeda

Moldavska policija uhitila članove proruske skupine "pod kontrolom Moskve"

Autor: Hina

12.03.2023. 15:00
Moldavska policija uhitila članove proruske skupine

Foto: ReutersMoldavska policija je u nedjelju priopćila da je nekoliko sati prije protuvladinog prosvjeda uhitila članove skupine “pod kontrolom Moskve” kojoj je cilj destabilizacija te malene države bivšeg SSSR-a.


Nakon što je u subotu navečer policija izvršila pretres, privedeno je 25 muškaraca od kojih su nakon ispitivanja sedmorica zadržana u pritvoru, rekao je načelnik policije Viorel Cernautean.


Jedan policijski agent se uspio ubaciti u skupinu koju vodi moldavski Rus.Prema Cernauteanu, uhićeni su došli iz Rusije s vrlo preciznim planom, a radi se o akcijama destabilizacije putem protuvladinih prosvjeda.
Stranka moldavskog proruskog oligarha Ilhana Shora, koji se nalazi u egzilu u Izraelu, je ponovo mobilizirala svoje pristaše protiv proeuropske vlade u Kišinjevu, uslijed velikih napetosti između Moldavije i Rusije.


Njegova stranka je ranije organizirala niz prosvjeda protiv proeuropski orijentiranih vlasti u Moldaviji, a najnoviji je zakazan za nedjelju poslijepodne u glavnom gradu Moldavije.


SAD optužuje Rusiju da želi destabilizirati zemlju s 2,6 milijuna stanovnika kako bi instalirala prorusku vladu. Washington je rekao da će dijeliti obavještajne informacije s čelnicima Moldavije kako bi mogli “djelovati unaprijed” i “spriječiti  ruske planove”.


Moldavija se trenutno bavi proruskom separatističkom regijom Pridnjestrovljem čiji su čelnici pozvali UN da provede istragu o navodnom pokušaju ubojstva predsjednika regije. Sigurnosni dužnosnici rekli su da su pokušaj ubojstva naredile ukrajinske obavještajne agencije.


Pridnjestrovlje, područje koje graniči s Ukrajinom u kojem se govori ruski, odcijepilo se od Moldavije 1990., godinu dana prije raspada SSSR-a.


Rusija je prošli mjesec optužila Ukrajinu da planira invaziju na Pridnjestrovlje nakon što je ondje izvela operaciju ‘pod lažnom zastavom’, što Kijev niječe. Moldavija je to također opovrgnula.