Subota, 15. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

nakon nekoliko godina

Ministri obrane Turske i Sirije sastali se u Moskvi

Autor: Hina

28.12.2022. 20:28
Ministri obrane Turske i Sirije sastali se u Moskvi

Foto: ReutersTurski i sirijski ministar obrane sastali su se u srijedu u Moskvi, prvi put nakon više godina. Ruski ministar obrane Sergej Šojgu i čelnici obavještajnih službi triju zemalja sudjelovali su na sastanku, objavilo je tursko ministarstvo obrane.


Na “konstruktivnom” sastanku razgovaralo se o rješenju za rat u Siriji, po ministarstvu. Bilo je riječi i o izbjeglicama i zajedničkim naporima u borbi protiv “terorističkih” skupina. Strane su se dogovorile da će nastaviti trilateralne razgovore kako bi izgradile “stabilnost” u Siriji, dodaje se.


Rusija zajedno s Iranom podržava sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, a Turska milicije koje se bore protiv njega. Nakon više od 11 godina rata, al-Asad kontrolira oko dvije trećine zemlje.
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan, koji ga je nazvao “ubojicom”, nedavno je rekao da bi se s njime želio sastati. Turska kontrolira područja na sjeveru Sirije i želi ih proširiti u široku pograničnu tampon zonu.


Turska je zbrinula više od 3,5 milijuna sirijskih izbjeglica i Erdogan je pod pritiskom javnosti da ih vrati u domovinu pred važne izbore iduće godine.