Četvrtak, 20. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

DSHV

Ministar Žigmanov: Prestalo negativno stigmatiziranje Hrvata u Srbiji

Autor: Hina

27.04.2023. 10:21
Ministar Žigmanov: Prestalo negativno stigmatiziranje Hrvata u Srbiji

Foto: Marko Prpić/PIXSELLPredsjednik Demokratskog Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov pozitivnim je ocijenio šestomjesečno razdoblje na čelu ministarstva za ljudska i manjinska ističući kako je negativno stigmatiziranje Hrvata u Srbiji „gotovo prestalo“, objavio je u četvrtak vojvođanski tjednik „Hrvatska riječ“.


Čelnik stranke je izjavio da je njegov izbor za ministra u Vladi Srbije prije šest mjeseci najveći iskorak u novijoj povijesti političke reprezentacije DSHV-a.


„Kao ministar u Vladi Srbije sam dobro prihvaćen, djelujem autonomno i bez pritisaka. Odgovorno, posvećeno i predano obnašanje ove dužnosti u cjelini se pozitivno vrednuje“, naveo je on.
Dodao je kako takve ocjene stižu od „onih koji su me izabrali i pretpostavljenih, tako i od onih koji su mi u neposrednoj nadležnosti: organizacija civilnog društva, institucija nacionalnih manjina, predstavnika marginaliziranih društvenih grupa, građana i međunarodnih organizacija“.


Po njegovu mišljenju pozitivne pomake osjećaju i Hrvati u Srbiji.


„Negativno stigmatiziranje gotovo je prestalo, smanjio se broj administrativnih zaprječavanja u ostvarivanju prava, sve češće smo objekti pozitivnog uvažavanja, odluke tijela vlasti pridonose poboljšanju našeg društvenog položaja, važnim razlogom smo i konstruktivnim čimbenikom nastavka normalizacije odnosa između Srbije i Hrvatske, povećan je dodatno interes i podrška vlasti Republike Hrvatske našim inicijativama…“, istaknuo je Žigmanov.


Dodao je kako su u DSHV-u svjesni da ima još izazova na putu za osiguranje ravnopravnog položaja Hrvata u Srbiji.


Čelnik DSHV-a imenovan je na prijedlog predsjednika Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića koncem listopada 2022. za ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.


Prvi je politički predstavnik hrvatske manjine koji je dobio tako visoku državnu dužnost u srbijanskoj vladi.