Subota, 23. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

posjet predsjednika

Milanović: Imamo dosta bliskosti s Čileom

Autor: Hina

12.12.2022. 20:37
Milanović: Imamo dosta bliskosti s Čileom

Foto: Ured predsjednika RHHrvatski predsjednik Zoran Milanović poručio je u ponedjeljak nakon sastanka s čileanskim kolegom Gabrielom Boricem Fontom kako Hrvatska s Čileom ima “dosta bliskosti” te da dvije zemlje gledaju slično na neka globalna pitanja.


Za Čile je predsjednik Milanović kazao da je, iz naše europske perspektive, po načinu uređenja i funkcioniranja nekih svojih tradicija najeuropskija latinoamerička zemlja. „Latinoamerički identitet je važan identitet, ali s Čileom imamo dosta bliskosti.


Gledamo slično na neka globalna pitanja. Tu prije svega mislim na borbu protiv globalne klimatske krize”, rekao je novinarima Milanović nakon sastanka s čileanskim predsjednikom, priopćio je ured hrvatskog predsjednika.
“Znam da to u ovom trenutku možda nije najinteresantnija tema jer je rat u Ukrajini i bavimo se drugim stvarima, ali svakako je tema koja će zahtijevati globalnu i zajedničku akciju i tu je Čile jedan od svjetskih lidera. I mora biti jer je zemlja koja se proteže kroz nekoliko klimatskih pojaseva i završava na Antarktiku“, dodao je.


Na svečanom ručku nakon izjave za medije Milanović i Boric Font izmijenili su najviša državna odlikovanja. Čileanski je predsjednik odlikovan Veleredom kralja Tomislava s lentom i Velikom Danicom zbog iznimnih zasluga u unapređenju sveobuhvatnih odnosa i razvitku uzajamne suradnje između Republike Hrvatske i Republike Čilea te promicanje prijateljstva i partnerstva hrvatskog i čileanskog naroda, dok je Milanović od Borica Fonta dobio „Lanac Velereda zasluga za Čile s Velikom Danicom“.


Milanović i Boric Font dotakli su se i brojne hrvatske zajednice u Čileu. Preci čileanskog predsjednika doselili su se krajem 19. stoljeća u Čile s Ugljana.


“Znam da je predsjednik Milanović došao vidjeti kakav je doprinos hrvatske zajednice Čileu koja broji oko 300 tisuća ljudi. A radi se o prosperitetnoj zajednici koja se istaknula u svim područjima. I upravo zbog tog doprinosa Hrvata Čileu, predsjedniku Milanoviću uručit ću orden”, rekao je Boric Font.


Milanović je kazao kako je čileanskog kolegu prvenstveno posjetio kao predsjednika Čilea, “a onda i kao osobu koja je svojim očinskim dijelom porijeklom s naših hrvatskih, dalmatinskih otoka i to je nešto što je neizbrisivo“.


Hrvatski je predsjednik podsjetio da je Čile jedna od prvih zemalja koje su priznale Hrvatsku, dok se latinoamerička zemlja kod podjele diplomatske imovine ponašala korektnije o d drugih država.


„Hrvatska se tada borila za svaki kvadratni metar ambasada i prostora koje je ona bivša država prisvojila. Taj početak možda danas djeluje daleko, ali mi ga pamtimo“, poručio je.


U sklopu službenog posjeta Čileu Milanović je uoči susreta s Boricem Fontom položio vijenac kod spomenika generalu Bernardu O’Higginsu koji je predvodio čileansku borbu za neovisnost od Španjolske.


Kasnije u ponedjeljak Milanović će posjetiti razgledati izložbu “Chile before Chile” u Čileanskom muzeju pretkolumbijske umjetnosti, održat će predavanje na Čileanskom sveučilištu te će s predsjednikom Čilea sudjelovati na svečanoj večeri s predstavnicima hrvatske zajednice u Santiagu, navodi se u priopćenju ureda predsjednika.