Utorak, 26. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Dobro raspoloženi

Milanović i Vučić sjedili zajedno na inauguraciji novog crnogorskog predsjednika

Autor: Hina

20.05.2023. 15:00
Milanović i Vučić sjedili zajedno na inauguraciji novog crnogorskog predsjednika

Foto: R.R./ATAImages/PIXSELLZaklinjem se da ću dužnost predsjednika vršiti odgovorno, časno, savjesno, pravedno i nepristrasno, po ustavu i zakonu Crne Gore, riječi su prisege kojom je novi crnogorski predsjednik Jakov Milatović u subotu preuzeo dužnost. Na inauguraciji je bila većina čelnika susjednih zemalja, uključujući predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića.


Došao je i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, članovi predsjedništva BiH Željka Cvijanović i Željko Komšić, predsjednica Kosova Vjosa Osmani i premijer Albanije Bajram Begaj. Na svečanosti je bio i dosadašnji predsjednik Crne Gore Milo Đukanović. Milatović je u proeuropskom govoru rekao da dužnost preuzima u povijesnom trenutku, najavivši da će biti generator dijaloga za postizanje konsenzusa i ubrzanja europskog puta Crna Gore.


“Moja misija je Crna Gora jednakih šansi za sve građane, u kojoj su vrijedan rad i obrazovanje glavni faktori za uspjeh u životu… Bit ću kohezivni faktor u zajedničkoj borbi za bolju Crnu Goru. Izgradnja demokratskih institucija zadatk je svih”, rekao je.
Milatović je na petogodišnji mandat izabran početkom travnja kada je dominantno pobijedio Đukanovića u drugom krugu predsjedničkih izbora.


Od obnove neovisnosti 21. svibnja 2006., funkciju predsjednika Crne Gore obavljao je Filip Vujanović koji je bio izabran 2008. i 2013. te Đukanović koji je mandat osvojio 2018. Milatović je bio ministar gospodrskog razvoja u vladi Zdravka Krivokapića, prvoj vladi formiranoj nakon parlamentarnih izbora 2020. kada je Đukanovićeva Demokratska partija socijalista poražena nakon trideset godina na vlasti.


Nakon što je ta vlada izgubila većinu, Milatović je osnovao stranku Pokret Europa sad, koja prema anketama ima najveću podršku birača i najizgledniji je pobjednik idućih parlamentarnih izbora 11. lipnja.