Srijeda, 31. svibnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

bivši ruski predsjednik

Medvedev o nalogu za uhićenje Putina: ‘Posljedice će biti monstruozne’

Autor: Hina

20.03.2023. 10:00
Medvedev o nalogu za uhićenje Putina: ‘Posljedice će biti monstruozne’

Foto: ReutersBivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev danas je na svojem Telegram kanalu komentirao nalog Međunarodnog kaznenog suda (ICC) da izda nalog za uhićenje Vladimira Putina zbog ratnih zločina. Tvrdi da će ovaj potez međunarodne zajednice imati monstruozne posljedice.


Medvedev je novo obraćanje počeo tvrdnjom da se dogodio konačni kolaps sustava međunarodnog prava.


“Priznajemo, ni prije nije bilo baš učinkovito. Pogotovo njezine međunarodne institucije. Raspala se Liga naroda, SSSR je razmišljao o istupanju iz UN-a, konvencije i drugi međunarodni akti danas se teško usvajaju, zbog potpunog diktata skupine anglosaksonskih zemalja.
Ali glavni nedostatak sustava međunarodnog javnog prava je njegova neučinkovitost. Zemlje ne žele provoditi pristrane akte Opće skupštine UN-a. Razlog je nepravda koja se temelji na nedopustivosti prisile skupine suverenih država na iste suverene države”, rekao je Medvedev.


Međunarodni kazneni sud je nazvao – usr**im.


“Uzmimo ovaj us**ni, beskorisni ICC, nastao na temelju Rimskog statuta kojemu nisu pristupile najveće države. Njihova učinkovitost je nula. Ovo nisu sudovi u Nürnbergu i Tokiju stvoreni ad hoc, čak ni sumnjivi sud za Jugoslaviju.


Zemlji i njezinim čelnicima moguće je suditi samo u dva slučaja: 1) kada je sama zemlja silno oslabila, gotovo izgubila suverenitet i odlučila sama sebi priznati sud; 2) kada je zemlja izgubila rat i kapitulirala.


Inače je nemoguće. I svi to razumiju. Inače, najdiskreditirajuća epizoda, koja je ubila ionako gotovo nulti autoritet suda, povezana je s američkim zločinima u Afganistanu i Iraku. Sud je bio potpuno zatrpan i nije mogao ništa učiniti”, dodao je Medvedev.


Kaže da je ICC sad odlučio suditi predsjedniku druge nuklearne sile koja ne sudjeluje u njegovom radu na istim osnovama kao Sjedinjene Države i druge zemlje.


“Posljedice po međunarodno pravo bit će monstruozne. Uostalom, ovo je urušavanje temelja, načela prava. Uključujući i postulate o neizbježnosti odgovornosti. Sada više nitko neće ići u nikakva međunarodna tijela, svatko će pregovarati između sebe. Sve glupe odluke UN-a i ostalih struktura će popucati po šavovima.


Dolazi sumoran pad cijelog sustava međunarodnih odnosa. Povjerenje je nestalo. Uzalud su se uzbuđivali suci ICC-a. Pazi, kažu, hrabri smo, nismo se us**li dići ruku na najveću nuklearnu silu.


Ajme, gospodo, svi hodaju pod Bogom i raketama. Sasvim je moguće zamisliti ciljanu upotrebu hipersoničnog “Oniksa” iz Sjevernog mora s ruskog broda na Haškom sudu. Sud je samo jadna međunarodna organizacija, a ne stanovništvo NATO države. Dakle, rat neće početi. Oni će se bojati. I nitko neće požaliti. Dakle, suci, pažljivo pogledajte u nebo”, zaključio je Mededev.