Utorak, 18. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

STRAH OD EPIDEMIJE

Mauricijus zabranio pristanak norveškom brodu zbog bojazni od kolere

Autor: Hina

26.02.2024. 15:07
Mauricijus zabranio pristanak norveškom brodu zbog bojazni od kolere

Foto: ReutersMauricijus je u ponedjeljak norveškom brodu odbio dati dozvolu za pristajanje u glavni grad Port Louis zbog bojazni od mogućeg izbijanja epidemije kolere, nakon što je najmanje 15 ljudi na brodu “Norwegian Dawn” završilo u izolaciji zbog sumnje na tu bolest.


Mauricijske vlasti objavile su da je odluka o blokadi broda donesena “kako bi se izbjegao svaki zdravstveni rizik”.


Predstavnici tvrtke Norwegian Cruise Line Holdings su rekli da su neki putnici tijekom posjeta Južnoafričkoj Republici (JAR) razvili blage simptome trbušne bolesti, nakon čega su u nedjelju uzeti uzorci za analizu.
Rezultati pretrage očekuju se u utorak. Jedan od nizozemskih putnika je rekao da ih je kapetan broda obavijestio da je moguće da se radi o koleri.


Unazad nekoliko mjeseci došlo je do izbijanja kolere u više država na jugu Afrike, a najgore je pogođena Zambija. Od siječnja 2023., u sedam zemalja na jugu Afrike od kolere je oboljelo najmanje 188.000 ljudi. Više od 3000 je umrlo, pokazali su podaci UN-a.


Brod je doplovio do Mauricijusa u subotu navečer, stigavši dan ranije jer nije stao na Reunionu, francuskom otoku u Indijskom oceanu.


Na brodu je 2184 putnika i 1026 članova posade. Oko njih 2000 se trebalo iskrcati na Mauricijusu, a drugih 2000 se trebalo ukrcati.