Nedjelja, 14. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

UBIO 77 LJUDI

Masovni ubojica Breivik tuži državu zbog kršenja ljudskih prava

Autor: Hina

19.08.2023. 08:32
Masovni ubojica Breivik tuži državu zbog kršenja ljudskih prava

Foto: ReutersNorveški masovni ubojica Anders Behring Breivik tuži državu zbog navodnog kršenja ljudskih prava zbog toga što se nalazi u “ekstremnoj” izolaciji, te je podnio još jedan zahtjev za uvjetnim otpustom, rekao je njegov odvjetnik u petak. Desničarski militant ubio je 77 ljudi, uglavnom tinejdžera, u pucnjavi i bombardiranju u najtežem mirnodopskom zločinu u Norveškoj u srpnju 2011. godine.


Breivik, sada 44-godišnjak, služi najdužu norvešku kaznu od 21 godine, koja može biti produžena ako ga se i dalje bude smatralo prijetnjom.


“Tuži državu jer je u ekstremnoj izolaciji 11 godina, i nema kontakta s drugim ljudima osim sa svojim stražarima”, rekao je Breivikov odvjetnik Oeystein Storrvik.
“Prošle godine premješten je u novi zatvor i nadali smo se da će ondje biti bolji uvjeti i da se može sastajati s drugim ljudima”, dodao je Storrvik.


2017. godine, Breivik je izgubio slučaj o zaštiti ljudskih prava kad je žalbeni sud poništio presudu nižeg suda da je njegova izolacija u trosobnoj ćeliji nehumana.


Prošle godine, norveški sud također je odbio njegov zahtjev za uvjetnim otpustom, rekavši da i dalje predstavlja opasnost od nasilja. Storrvik je rekao da očekuje da će okružni sud u Oslu saslušati tužbu na proljeće.