Subota, 20. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

viktor orban

Mađarska će staviti veto na sankcije EU-a protiv Rusije na nuklearnu energiju

Autor: Hina

27.01.2023. 10:14
Mađarska će staviti veto na sankcije EU-a protiv Rusije na nuklearnu energiju

Foto: ReutersMađarska će staviti veto na sve sankcije Europske unije protiv Rusije koje utječu na nuklearnu energiju, rekao je u petak premijer Viktor Orban za državni radio.


Ukrajina je pozvala 27-člani EU da uključi rusku državnu tvrtku za nuklearnu energiju Rosatom pod sankcije, ali je Mađarska, koja ima nuklearnu elektranu izgrađenu uz pomoć Rusije i planira je proširiti s Rosatomom, to blokirala.


Orban je u intervjuu ponovio da se na sankcije za nuklearnu energiju “očito mora staviti veto”. “Nećemo dopustiti da se provede plan o uključivanju nuklearne energije u sankcije”, rekao je mađarski premijer dodajući da “to ne dolazi u obzir”.
Mađarska, članica EU-a, opetovano je kritizirala sankcije EU-a Rusiji nametnute zbog ruske invazije na Ukrajinu, rekavši da one nisu uspjele znatnije oslabiti Rusiju, a mogu uništiti europsko gospodarstvo.


Zapad nije nametnuo sankcije Rosatomu otkako je Rusija napala Ukrajinu. Mađarska nuklearna elektrana Paks ima četiri mala ruska reaktora VVER 440 s ukupnim kapacitetom od oko 2000 megavata, koji su počeli s radom između 1982. i 1987. godine.


U toj elektrani proizvodi oko polovicu svoje energije, a nuklearno gorivo elektrana dobiva iz Rusije. Prema ugovoru potpisanom 2014. s Rusijom, Mađarska namjerava proširiti elektranu Paks s dva VVER reaktora ruske proizvodnje svaki kapaciteta 1,2 gigavata.