ponedjeljak, 22. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

RAT U UKRAJINI

Lavrov: ‘Nuklearno oružje je naš odgovor na prijetnje’

Autor: Hina

19.08.2023. 08:48
Lavrov: ‘Nuklearno oružje je naš odgovor na prijetnje’

Foto: ReutersRuski predsjednik Vladimir Putin posjetio je u subotu zapovjednika ruske vojske u Ukrajini i druge visoke časnike, nakon što je Ukrajina objavila uspjeh u protuofenzivi na jugoistočnom bojištu.


“Vladimir Putin održao je sastanak u sjedištu grupe za posebne vojne operacije u Rostovu na Donu”, stoji u priopćenju Kremlja.


Kremlj je dodao da je Putin saslušao izvješća Valerija Gerasimova, načelnika Glavnog stožera vojske koji je i glavni zapovjednik snaga u Ukrajini, te drugih visokih vojnih zapovjednika i časnika. Ranije je Ukrajina, čije je napredovanje u protuofenizivi sporije od očekivanog, objavila da je oslobodila manje selo, prvo od srpnja.
Kremlj nije iznio nikakve dodatne detalje sastanka i nije jasno kada je sastanak održan. Videosnimke koje je objavila državna novinska agencija RIA pokazuju kako Gerasimov pozdravlja Putina, čini se, po noći i vodi ga u zgradu nakon rukovanja.


Gerasimov, koji se posljednjih mjeseci rijetko pojavljivao u javnosti, bio je meta oštrih kritika vođe plaćeničke grupe Wagner Jevgenija Prigožina i nekih ruskih vojnih blogera zbog neuspjeha u ratu protiv Ukrajine. U Rostovu na Donu, gradu udaljenom stotinjak kilometara od ukrajinske granice, nalazi se zapovjedništvo ruskog južnog vojnog okruga


Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je u petak da je rusko posjedovanje nuklearnog oružja njezin jedini odgovor na sigurnosne prijetnje, izvijestila je ruska novinska agencija TASS, prenosi Reuters.


“Posjedovanje nuklearnog oružja danas je jedini mogući odgovor na neke od značajnih vanjskih prijetnji sigurnosti naše zemlje”, rekao je šef ruske diplomacije u intervjuu za časopis u državnom vlasništvu Meždunarodnaja žizn, objavljenom rano u subotu na službenim stranicama ministarstva vanjskih poslova.


Prošlog mjeseca bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev rekao je da će Moskva morati upotrijebiti nuklearno oružje ako ukrajinska protuofenziva protiv ruskih snaga bude uspješna. Lavrov je poručio kako SAD i njegovi NATO saveznici riskiraju “situaciju izravnog oružanog sukoba nuklearnih sila”


“Smatramo da takav razvoj događaja treba spriječiti. Zato moramo podsjetiti na postojanje visokih vojnih i političkih rizika te poslati otrežnjujuće signale našim protivnicima”, kazao je Lavrov.