Utorak, 25. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

glasnogovornik

Kremlj: Dronovi iznad Crnog mora pokazuju umiješanost SAD-a u sukob protiv Rusije

Autor: Hina

19.03.2023. 16:52
Kremlj: Dronovi iznad Crnog mora pokazuju umiješanost SAD-a u sukob protiv Rusije

Foto: PixabayLetovi američkih bespilotnih letjelica iznad Crnog mora znak su izravne umiješanosti Sjedinjenih Država u sukob s Rusijom, rekao je u nedjelju glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.


Prošlog tjedna američka bespilotna letjelica srušila se u more nakon što su je presreli ruski borbeni zrakoplovi Su-27, što je prvi poznati susret američkih i ruskih snaga otkako je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu prošle godine.


“Sasvim je očito što ti dronovi rade, a njihova misija uopće nije miroljubiva misija osiguranja sigurnosti plovidbe u međunarodnim vodama”, kazao je Peskov u televizijskom intervjuu, prenosi Interfax.
“Zapravo je riječ o izravnoj uključenosti operatera tih dronova u sukob i to protiv nas”, dodao je.


Washington kaže da su ruski zrakoplovi odgovorni za incident te da su prskali gorivom dron prije nego što mu je jedan od zrakoplova zasjekao propeler i prouzročio pad dok je dron bio u izviđačkoj misiji u međunarodnom zračnom prostoru.


Moskva kaže da je dron prekršio ograničenja u zračnom prostoru te da je izgubio kontrolu nakon oštrog manevriranja.


Ruski ministar obrane dodijelio je nagrade pilotima koji su sudjelovali u rušenju drona, što je i odgovor na optužbe SAD-a da incident ukazuje na nesmotrenost i moguću nekompetentnost  nekih pilota.