Srijeda, 7. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

albin kurti

Kosovo formalno podnijelo zahtjev za članstvom u EU-u

Autor: Hina

15.12.2022. 15:38
Kosovo formalno podnijelo zahtjev za članstvom u EU-u

Foto: ReutersKosovski premijer Albin Kurti predao je u četvrtak u Pragu zahtjev za članstvom Kosova u Europskoj uniji, pokrenuvši proces koji bi mogao potrajati godinama, ako ne desetljećima i ovisi o normalizaciji odnosa sa Srbijom.


Kurti je podnio zahtjev Češkoj koja u ovom polugodištu predsjeda EU-om.


“Ne želimo stražnja vrata, kraći put. Želimo izgraditi EU u našoj zemlji s našim narodom”, rekao je Kurti nakon što je predao zahtjev češkom ministru za europske poslove Mikulašu Beku.
Kosovo je jedina zemlja na zapadnom Balkanu koja dosad nije podnijela zahtjev za članstvom u EU-u.


Premda 27 država članica EU-a nije sklono daljnjem širenju Unije, zbog ruske invazije na Ukrajinu odlučile su posvetiti više energije poboljšanju odnosa sa šest balkanskih zemalja – Albanijom, BiH, Kosovom, Crnom Gorom, Sjevernom Makedonijom i Srbijom.


“Čvrsto vjerujemo da je europska budućnost jedini način za rješavanje niza problema u regiji, bilo gospodarskih, socijalnih ili etničkih”, rekao je Bek.


Većinski albansko Kosovo proglasilo je neovisnost od Srbije 2008. uz potporu Zapada, nakon rata 1998.-1999. u kojem je intervenirao NATO.


Kosovo nije član UN-a. Neovisnost Kosova priznaje oko 110 država. Ne priznaje ga pet država članica EU-a – Španjolska, Grčka, Rumunjska, Slovačka i Cipar.


Ne priznaju ga ni Srbija, Rusija i Kina. Kosovo mora normalizirati odnose sa Srbijom prije nego bude moglo ući u EU.