ponedjeljak, 20. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

predsjednik Xi Jinping

Kina voljna surađivati sa Sjevernom Korejom na svjetskom miru

Autor: Hina

26.11.2022. 09:26
Kina voljna surađivati sa Sjevernom Korejom na svjetskom miru


Kineski predsjednik Xi Jinping rekao je sjevernokorejskom čelniku Kim Jong Unu da je Peking voljan surađivati s Pjongjangom na svjetskom miru, prenijeli su sjevernokorejski mediji u subotu.


Xijeva poruka stiže nekoliko dana nakon što je Sjeverna Koreja ispalila interkontinentalni balistički projektil u jednom od najsnažnijih pokusa dosad izjavljujući da će se  vlastitim nuklearnim oružjem suočiti s onim što vidi kao američku nuklearnu prijetnju.


Sjeverna Koreja izvela je lansiranja proteklih tjedana te su porasli strahovi da priprema sedmo nuklearno testiranje, prvo nakon 2017.
Xi je u poruci Kimu rekao da je Peking spreman surađivati sa Sjevernom Korejom na “miru, stabilnosti, razvoju i napretku regije i svijeta”, objavila je službena sjevernokorejska središnja novinska agencija KCNA.


Xi je rekao kako je spreman surađivati s Pjongjangom jer se “promjene u svijetu, vremenu i povijesti odvijaju na neviđene načine”, prenosi KCNA citirajući poruku za koju kaže da je primljena kao odgovor na Kimove čestitke nakon što je na Kongresu KP Kine prošli mjesec Xiju dodijeljen treći mandat.


Nekoliko dana prije sjevernokorejskoga lansiranja ICBM-a Xi se sastao na marginama samita G7 na Baliju s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, koji je izrazio uvjerenost da Peking ne želi daljnju eskalaciju Pjongjanga.


Washington je rekao kako želi da Kina, najvažniji saveznik Pjpongjanga i njegova gospodarska potpora, iskoristi svoj utjecaj da se obuzda Sjeverna Koreja.


Čini se da je projektil lansiran 18. studenoga bio najnoviji sjevernokorejski ICBM s potencijalnim dosegom do američkog kopna.


Vijeće sigurnosti UN-a održalo je otvoreni sastanak zbog lansiranja, na kojemu su SAD, Britanija, Francuska i Indija među ostalih 14 država “snažno osudili” postupke Pjongjanga.


Međutim zapadni diplomat rekao je za AFP da su Kina i Rusija izabrale ne stati iza zajedničke izjave u ponedjeljak.


Ranije ovaj mjesec SAD je optužio Peking i Moskvu da štite Pjongjang od daljnjeg kažnjavanja.


U svibnju su Kina i Rusija stavile veto na napore pod vodstvom SAD-a za strože sankcije Sjevernoj Koreji zbog ranijih lansiranja.


Pjongjang već jest pod višestrukim sankcijama zbog svojih nuklearnih i programa balističkih projektila, a Kina čini više od 90 posto bilateralne trgovine te siromašne zemlje.