Četvrtak, 20. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

preveliki porast

Kina više ne objavljuje broj zaraženih covidom

Autor: Hina

14.12.2022. 09:41
Kina više ne objavljuje broj zaraženih covidom

Foto: ReutersKinesko nacionalno povjerenstvo za zdravlje prestaje od srijede objavljivati broj asimptomatskih slučajeva jer se mnogi stanovnici više ne testiraju no broj zaraženih koronavirusom snažno raste i teško je davati točne podatke o ukupnom broju zaraženih, prenose agencije.


Epidemija covida eksplodira u Kini, no prave razmjere “nemoguće je” odrediti, priznalo je u srijedu ministarstvo zdravstva, jer testovi više nisu obvezeni u sklopu mjera kojima je vlada odgovorila na prosvjede zbog nametnutih ograničenja u kojima stanovništvo živi već dvije godine.


Valom zaraze posebno su pogođeni grad Peking i njegovih 22 milijuna stanovnika i takvo stanje je posve novo u glavnome gradu zbog pandemije koja se zadnjih dana munjevito širi, piše agencija France presse.
Zamjenica kineskog premijera Sun Chunlan izjavila je da broj zaraženih “brzo raste” u prijestolnici. Brojni Pekinžani navode na društvenim mrežama da su zaraženi, a neke tvrtke iznose podatak da je 90 posto njihova osoblja zaraženo. Te masovne zaraze u Pekingu šok su za većinu Kineza jer samo manjina od 1,4 milijuna stanovnika u zemlji preboljela je covid-19 od početka pandemije.


Kina je prošli tjedan drastično ublažila sanitarna ograničenja protiv covida kojima je ranije maksimalno nastojala ograničiti broj zaraženih i umrlih.


Masovno testiranje


Vlasti su ukinule automatsko odvođenje u karantenu ljudi koji su na testiranju bili pozitivni i prestala je masovno testiranje PCR testovima koji su bili gotovo obvezni. Posljedica promjene politike je ta da je broj osoba koje će se na vlastitu inicijativu testirati drastično pao.


U utorak je u cijeloj Kini bilo potvrđeno 369.918 zaraženih sa simptomima. Pao je time i broj novo potvrđenih zaraženih što pruža netočnu sliku o poboljšanju stanja, napominje AFP.


Zdravstvene vlasti izvijestile su da je 13. prosinca bilo 2291 novozaraženih, javlja Reuters.


Dan ranije bilo je 7679 novozaraženih  – od čega 2315 simptomatskih i 5364 asimptomatskih infekcija, a koje Kina razdvaja. Nema dojava o smrti od covida te broj umrlih od te bolesti ostaje u srijedu 5.235, dodaje Reuters.


Ministarstvo zdravstva potvrdilo je da službeni podaci ne odražavaju stvarno stanje.


“Većina ljudi nositelja virusa nema simptome i zato se ne testira testom PCR, stoga je nemoguće imati točan podatak o stvarnom broju zaraženih”, navodi ministarstvo.


Turističke vlasti objavile su utorak da se obnavljaju turistička grupna putovanja u glavni grad te iz njega. Stoga se strahuje da bi se epidemijski val mogao proširiti na druge dijelove Kine, a što bi se moglo teško odraziti na bolnički sustav koji je slabije razvijen u siromašnijim dijelovima Kine


Druga zabrinutost odnosi se na stare osobe, kojih milijuni nisu cijepljeni, bilo po vlastitom izboru bilo zato jer nisu mogli doći do centra za cijepljenje i nisu potpuno imunizirani protiv covida-19.