Nedjelja, 23. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

MEĐUNARODNE SNAGE

KFOR poziva Srbe na Kosovu da ubrzaju s uklanjanjem barikada

Autor: Hina

29.12.2022. 21:12
KFOR poziva Srbe na Kosovu da ubrzaju s uklanjanjem barikada

Foto: ReutersMeđunarodne snage (KFOR) zatražile su u četvrtak od Srba da ubrzaju uklanjanje barikada s cesta na sjeveru Kosova koje su postavili prije skoro tri tjedna prosvjedujući zbog uhićenja svojih sunarodnjaka.


Odluku da uklone kamione i teške stojeve s prometnica donijeli su poslije razgovora sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem u srijedu kasno navečer u Raški, na jugu Srbije, a prve zapreke uklonjene su danas prije podneva, čime je deblokiran najfrekventniji prijelaz Merdare.


U tijeku je uklanjanje barikada na sjeveru Kosova, a očekuje se da budu potpuno uklonjene tijekom večeri, što bi omogućilo i otvaranje prijelaza Jarinje i Brnjak.
U priopćenju koje objavljuju beogradski mediji KFOR poručuje kako “pomno prati razvoj događaja”.


“Ostajemo krajnje oprezni i spremni intervenirati, ako bude neophodno, u skladu s našim mandatom utemeljenim na Rezoluciji 1244 VS UN-a iz 1999”, navodi KFOR.


Mirovne snage pozdravile su i sinoćnju odluku o uklanjaju barikada.


Šef ureda srbijanske vlade za Kosovo Petar Petković rekao je da su dobivena “nikad jača jamstva” Sjedinjenih Država i Europske unije da nitko od Srba koji su prosvjedovali na barikadama neće biti procesuiran ili uhićen.


Srbi su na sjeveru Kosova blokirali prometnice u proteklih 19 dana u znak prosvjeda protiv uhićenja bivšeg policajca i raspoređivanja specijalnih postrojbi Kosovske policije (KP) na tom području.


Dejan Pantić, bivši policajac čije je uhićenje potaknulo prosvjede srpske manjine na Kosovu, odlukom ureda kosovskog javnog tužitelja prebačen je u srijedu u kućni pritvor.