Srijeda, 27. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

Talijansko-francuski konzorci

Južno od Cipra otkriveno novo polje prirodnog plina

Autor: Hina

21.12.2022. 15:46
Južno od Cipra otkriveno novo polje prirodnog plina

Foto: PixabayTalijansko-francuski konzorcij Eni-Total otkrio je novo veliko nalazište prirodnog plina tijekom bušenja u podmorju južno od Cipra, izvijestila je u srijedu vlada u Nikoziji.


Procjenjuje se da su zalihe na tom polju koje se nalazi oko 160 kilometara jugozapadno od Cipra, 85 milijardi prostornih metara plina. U kolovozu je Eni u istoj toj regiji već pronašao veliko plinsko polje na kojem se procjenjuje da se nalazi 70 milijardi prostornih metara plina.


Najnovije otkriće je prema mišljenju energetskih stručnjaka na Cipru važan korak za Europu na putu da se oslobodi ovisnosti o ruskim isporukama prirodnog plina. Vjeruje se da se u istočnom Sredozemlju nalaze i druga bogata nalazišta plina.
Američka energetska tvrtka Noble Energy otkrila je 2011. godine golema plinska polja u isključivom gospodarskom pojasu (EEZ) Cipra tijekom bušenja istočnije od novog otkrivenog nalazišta. Nalazišta su okidači za geopolitičke sporove u regiji, primjećuje agencija Dpa.


Susjedna Turska, naime, osporava isključivi gospodarski pojas Cipra. Otok je od 1974. godine podijeljen na grčki dio na jugu i turski na sjeveru otoka.