Četvrtak, 18. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

SVEMIRSKI "POSJETITELJ"

Jako blizu Zemlje u nedjelju će proletjeti asteroid veličine putničkog aviona

Autor: Hina

20.05.2023. 10:46
Jako blizu Zemlje u nedjelju će proletjeti asteroid veličine putničkog aviona

Foto: iStock/NLOčekuje se da će asteroid pod imenom 2023 JK u nedjelju proletjeti pokraj Zemlje, promašivši naš planet za samo nešto više od 1,6 milijuna kilometara. Prema američkoj svemirskoj agenciji NASA-i, 2023 JK je otprilike veličine komercijalnog putničkog zrakoplova. U nedjelju će također proći i asteroid JD4 – koji ima otprilike istu veličinu kao 2023 JK – a promašit će Zemlju za gotovo dvostruko veću udaljenost.


NASA predviđa naporan vikend u svemiru – nedaleko od Zemlje proći će još tri asteroida: Blue Marble veličine autobusa, 2023 JL2 veličine zrakoplova, te HG11 – promjera od samo sedam metara – koji će se približiti na 4,5 milijuna kilometara.


Prolazak JK 2023 možda je vrlo opasan u usporedbi s drugim plutajućim stijenama, ali čovječanstvo ipak ne bi trebalo mijenjati svoje planove za vikend. Za usporedbu, Mjesec se nalazi na udaljenosti od 380.000 kilometara od Zemlje, a u rijetkim prilikama kada asteroidi udare u naš planet, obično se ne dogodi puno toga.
“Otprilike jednom godišnje, asteroid veličine automobila udari u Zemljinu atmosferu, stvori impresivnu vatrenu kuglu i izgori prije nego što stigne do površine”, objavila je NASA.


Međutim, prije otprilike 65 milijuna godina, asteroid veličine planine uništio je dinosaure i većinu ostatka života na Zemlji.