Srijeda, 7. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Spor oko akreditacije

Izraelska diplomatkinja izbačena sa samita Afričke unije

Autor: Hina

18.02.2023. 17:58
Izraelska diplomatkinja izbačena sa samita Afričke unije

Foto: ReutersVisokorangirana izraelska diplomatkinja izbačena je u subotu sa samita Afričke unije (AU) nakon što je eskalirao spor oko izraelske akreditacije.


Slike objavljene na internetu pokazuju sukob osiguranja AU-a  s diplomatkinjom na svečanosti otvaranja samita, prije nego je napustila dvoranu.


“Izrael s negodovanjem gleda na incident u kojem je zamjenica direktora za Afriku, veleposlanica Sharon Bar-Li, izbačena sa samita AU-a usprkos činjenici da je bila akreditirana kao promatrač i imala iskaznicu za ulazak”, priopćilo je izraelsko ministarstvo vanjskih poslova.
Ebba Kalondo, glasnogovornica predsjedavajućeg povjerenstva AU-a, je rekla da je Bar-Li bio onemogućen pristup jer nije propisno akreditirana veleposlanica u Etiopiji, tj. dužnosnica koju se na tom samitu očekivalo.


Izrael je za incident okrivio Južnoafričku Republiku (JAR) i Alžir, dvije ključne zemlje u bloku 55 država, tvrdeći da drže AU kao taoca te da ih pokreće “mržnja”.


“Pozivamo zemlje Afrike da se suprotstave takvim potezima koji štete samoj Afričkoj uniji i cijelom kontinentu”, dodaje u priopćenju izraelsko ministarstvo.


JAR odbacuje opužbe i tvrdi da se zemlje nisu složile oko izraelske molbe za status promatrača na samitu te da nije stvar u njima ili Alžiru već se radi o pitanju načela.


JAR je gorljivi pristaša Palestinaca, a alžirsko izaslanstvo nije bilo dostupno za komentar.