Subota, 13. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Krhko primirje

Izraelci na Zapadnoj obali danas ubili šest Palestinaca, među kojima ima i maloljetnika

Autor: Hina

26.11.2023. 11:55
Izraelci na Zapadnoj obali danas ubili šest Palestinaca, među kojima ima i maloljetnika

Foto: ReutersIzraelske snage ubile su vatrenim oružjem šest Palestinaca, uključujući jednog maloljetnika, na okupiranoj Zapadnoj obali kasno u subotu i rano u nedjelju, prema palestinskom ministarstvu zdravstva. Pet smrtnih slučajeva dogodilo se u gradu Jeninu, a šesti u Yatmi, selu u blizini grada Nablusa. Šest drugih Palestinaca ozlijeđeno je tijekom pucnjave u Jeninu, priopćilo je ministarstvo.


Ured glasnogovornika izraelske vojske rekao je da provjerava izvješća. Službena palestinska novinska agencija WAFA rekla je da su izraelske snage napale Jenin ” pucajući mecima i okružujući vladine bolnice i sjedište Društva Crvenog polumjeseca”.


Nasilje na Zapadnoj obali povećalo se otkako je palestinski islamistički pokret Hamas, koji je na vlasti u Pojasu Gaze, oteo taoce u krvavom napadu na izraelski teritorij 7. listopada kada je, prema podacima izraelske vlasti, ubijeno 1200 ljudi, velikom većinom civila.
Izrael je nakon toga nemilosrdno bombardirao Pojas Gaze i pokrenuo kopnenu ofenzivu 27. listopada kako bi “eliminirao” Hamas, koji je na vlasti u toj enklavi od 2007. godine. U izraelskim bombardiranjima poginulo je gotovo 15.000 ljudi, navodi Hamasova vlada.


Na Zapadnoj obali izraelski doseljenici i vojnici ubili su gotovo 230 Palestinaca, navodi Ministarstvo zdravstva Palestinske vlasti kojom u tom području vlada Fatah.


Humanitarna pomoć


UN je objavio u subotu da je 248 kamiona humanitarne pomoći ušlo u Gazu od prekida vatre od čega je 61 dovezao medicinski materijal, hranu i vodu na sjever palestinske enklave.


Jedanaest ambulantnih vozila, tri autobusa i tegljač isporučeni su bolnici Al Šifa, najvećoj u Pojasu Gaze, “kako bi pomogli pri evakuacijama”, priopćila je agencija Ujedinjenih naroda za humanitarnu koordinaciju (OCHA).


Izraelske vlasti tvrde da je ta bolnica glavno zapovjedništvo operacija palestinskog islamističkog pokreta Hamas u Pojasu Gaze, što Hamas negira.


“Što dulje prekid vatre potraje, to će više pomoći moći dopremiti humanitarne organizacije”, navodi OCHA koja je zahvalila Palestinskog crvenom polumjesecu te Egipatskom crvenom polumjesecu.


Izraelske zatvorske vlasti objavile su noću na nedjelju da je oslobođeno 39 palestinskih zatvorenika pošto je Hamas, koji je na vlasti u Gazi, oslobodio 20 taoca, drugog dana stanke u ratnim operacijama koja se provodi od petka.


Uz posredovanje države Katar, Izrael i Hamas dogovorili su da će tijekom četverodnevnog prekida vatre Hamas osloboditi 50 taoca, a Izrael 150 palestinskih zatvorenika te će se ujedno dopremiti humanitarna pomoć za Gazu.


UN i međunarodne nevladine organizacije kao i brojne strane prijestolnice tjednima su pozivale na prekid vatre kako bi se hitno dopremila pomoć za stanovništvo Pojasa Gaze izloženom bombardiranju, bez struje, vode, s nestašicama hrane.