Subota, 25. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

PRIJEVREMENI IZBORI

Iz Republike Srpske i Kosova u Srbiju stižu autobusi glasača

Autor: Hina

17.12.2023. 16:41
Iz Republike Srpske i Kosova u Srbiju stižu autobusi glasača

Foto: ReutersPrijevremeni izbori u Srbiji protječu u nedjelju uz nešto veći odziv birača u Beogradu nego u travnju 2022., pokazuju podaci Republičkog izbornog povjerenstva i neovisnih promatrača, dok s terena stižu brojne potvrde da glasanje diljem zemlje prate brojni incidenti i nepravilnosti.


Srbija danas glasa na prijevremenim parlamentarnim izborima, bira zastupnike Skupštine Vojvodine te vijećnike u 65 gradova i općina, uključujući Beograd, a birališta su otvorena u sedam sati i zatvaraju se večeras u 20:00.


Posljednja predizborna ispitivanja javnog mišljenja ukazivala su na prednost vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), no oporba vjeruje da uz izlaznost veću za oko pet posto od uobičajene, ponajprije u Beogradu, može ostvariti pobjedu i time narušiti skoro dvanaestogodišnju vlast SNS-a.
Tijekom izbornog dana s više biračkih mjesta stigle su pritužbe na brojne nepravilnosti, među ostalim o pokušajima kupnje ili kupnji glasova plaćanjem biračima, skupno dovođenje glasača na birališta, zajedničko glasanje svih članova obitelji, vođenje paralelne evidencije o biračima i glasanju, izostanak provjere identiteta po biračkom popisu.


Autobusi birača iz Republike Srpske


Beogradski N1 javio je u nedjelju i o skupnom dovoženju birača autobusima s područja BiH, iz entiteta Republike Srpske na glasanje u Beograd. Veliki broj vozila iz Republike Srpske stigao je danas ispred Štark Arene u Beogradu, javila je TV N1.


Putnici iz autobusa tvrde da se u Areni nalaze birački spiskovi te da ih dežurni, pošto pronađu njihova imena, usmjeravaju gdje trebaju glasati. Na pitanje zašto baš tu glasaju, a ne u mjestu prebivališta, jedan od putnika odgovorio je da ne zna.


“Nešto možemo tamo, nešto mora ovdje”, rekao je.


Reuters je objavio fotografije na kojima se vidi kako autobusi glasača ulaze u Srbiju i s Kosova. U Beogradu, gdje oporba u zbroju očekuje više od 60 posto glasova i pobjedu nad SNS-om, s pravom glasa je 1.613.369 birača, a na pokrajinskim izborima 1.669.791 birač.


Pravo glasa na 8.273 biračka mjesta u Srbiji ima 6.500.165 birača, a izbore prati oko 6.000 domaćih i inozemnih promatrača, uključujuć misiju Europskog parlamenta.


Inozemni mediji u najavama i izvješćima o današnjim prijevremenim izborima u Srbiji ukazuju na to da se oni tumače kao pokušaj šefa države Aleksandra Vučića i njegove Srpske napredne stranke (SNS) da osiguraju još jedan četverogodišnji mandat, te da se Vučić snažno miješao u kampanju izravno podupirući SNS, premda nije kandidat.


U Beogradu najveća bitka za glasove


Novinska agencija Reuters navodi da su dva masovna ubojstva u svibnju poljuljala popularnost SNS-a i podsjeća da su ubojstva 18 osoba, među kojima devet učenika osnovne osnovne škole, potaknula ulične prosvjede koji su uzdrmali vlast samog Vučića i SNS-a, a nezadovoljstvo je povećano visokom inflacijom.


Oporbene stranke i nevladine organizacije optužile su Vučića i SNS za podmićivanje birača, gušenje medijskih sloboda, nasilje nad protivnicima, za korupciju, povezanost s organiziranim kriminalom i brojne afere.


Agencija AP navodi da su današnjem glasanju prethodila izvješća o velikim nepravilnostima tijekom predizborne kampanje te da se očekuje ključna borba za glasove očekuje između SNS i proeuropske oporbene koalicije “Srbija protiv nasilja”, ponajprije u Beogradu gdje bi pobjeda oporbe ozbiljno narušila Vučićevu vlast u zemlji.


Posljednje predizborne ankete ipak ukazuju da se očekuje izvjesna pobjeda SNS-a, usprkos inflaciji i višemjesečnim prosvjedima., ali se ne može se isključiti pad rezultata očekivanih SNS na nacionalnoj razini.


Birališta u Srbiji zatvaraju se u nedjelju navečer u 20 sati, a prvi pouzdaniji preliminarni rezultati na temelju reprezentivnih uzoraka mogu se očekivati između 21 i 22 sata.