Utorak, 6. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

NEOPHODNA MJERA

Italija uvela obvezne covid testove za putnike iz Kine

Autor: Hina

28.12.2022. 19:34
Italija uvela obvezne covid testove za putnike iz Kine

Foto: ReutersItalija je odlučila uvesti obvezne testove na covid-19 za sve putnike koji dolaze iz Kine gdje broj zaraženih naglo raste, rekao je u srijedu talijanski ministar zdravlja.


Italija, koja je prva u Europi bila teško pogođena koronavirusom u veljači 2020. pošto se pojavio u Kini, sada prva uvodi obvezne testove za putnike iz Kine koja se bori s novim valom zaraze.


Milanska glavna zračna luka Malpensa već je počela testirati putnike koji su 26. prosinca stigli iz Pekinga i Šangaja i rezultati su pokazali da je gotovo svaki drugi bio zaražen.
“Mjera je neophodna kako bi se osigurali nadzor i detekcija mogućih varijanti virusa u cilju zaštite talijanskog stanovništva”, rekao je ministar Orazio Schillaci.


Ministar nije rekao kakve će mjere biti uvedene za pozitivne putnike, ali lokalni zdravstveni dužnosnici u Lombardiji i Laciju rekli su da će morati u karantenu u posebne zgrade koje su za to namijenile lokalne zdravstvene vlasti.


Putnike iz Kine od 31. prosinca testirat će i Japan, a Tajvan od 1. siječnja.


Na prvom letu za Malpensu 35 putnika iz Kine od 62 bilo je pozitivno, a na drugom 62 od 120, rekao je Guido Bertolaso, glavni zdravstveni dužnosnik Lombardije.


Dodao je da se rezultati sekvenciranja virusa očekuju u četvrtak.