Nedjelja, 19. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

IDE NOVO ZATOPLJENJE

Italija se muči s požarima i olujama, tornado u Milanu: “Naša klima je postala tropska”

Autor: Hina

23.07.2023. 14:19
Italija se muči s požarima i olujama, tornado u Milanu: “Naša klima je postala tropska”

Foto: ReutersVatrogasci se u nedjelju bore s požarima u južnoj talijanskoj regiji Kalabriji dok meteorolozi upozoravaju da će idućih dana diljem zemlje temperature ponovno narasti. Požari gore u šumama i raslinju diljem te najjužnije talijanske kontinentalne regije. Prošli tjedan temperature su tamo iznosile više od 40 stupnjeva.


Zbog vatre su pozvana pojačanja iz Kampanije i Lacija, kao i iz sicilijanskog grada Messine. Toplinski val pogodio je jug Europe tijekom vrhunca turističke sezone, obarajući temperaturne rekorde. Na grčkom otoku Rodosu šumski požar primorao je tisuće turista na evakuaciju, a stanovnike da se sklone u škole i na stadione.


Meteorolozi upozoravaju da na jug Italije, otoke Siciliju i Sardiniju, u ponedjeljak stiže ekstremna vrućina do 48 stupnjeva, nakon čega će se temperatura spustiti na normalne ljetne razine.
Italija je jedna od europskih zemalja najpogođenijih klimatskim promjenama. U svibnju su je pogodile razorne poplave.


I sjeverni dijelovi Italije proteklih su dana pogođeni ekstremnim klimatskim uvjetima. U drugom najvećem talijanskom gradu Milanu pojavio se tornado, a sjeveroistok zemlje pogođen je tučom i olujnim vjetrovima.


„Naša klima postaje sve više tropska, mijenja sve i ima izravan utjecaj na gospodarstvo“, rekao je ministar gospodarstva Gilberto Pichetto za novine La Repubblica.