Subota, 23. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

HABIB ŠAB

Iran potvrdio smrtnu kaznu za švedsko-iranskog disidenta

Autor: Hina

12.03.2023. 14:08
Iran potvrdio smrtnu kaznu za švedsko-iranskog disidenta

Foto: ReutersIransko pravosuđe u nedjelju je potvrdilo smrtnu kaznu švedsko-iranskom disidentu za “terorizam”, dvije godine od njegova nestanka u zračnoj luci u Turskoj, objavljeno je na službenoj internetskoj stranici Mizan Online.


Habib Šab je u Iranu od listopada 2020. kada je nestao za vrijeme posjeta Turskoj i suđeno mu je u Teheranu, koji ne priznaje dvojno državljanstvo.


Proglašen je krivim za korupciju i za osnivanje pobunjeničke skupine te je osuđen na smrt 6. prosinca. U nedjelju je objavljeno da je iranski Vrhovni sud potvrdio presudu.
Mizan Online objavio je da je Vrhovni sud potvrdio smrtnu kaznu Habibu Faradžolahu Šabu zbog “formiranja i vodstva pobunjeničke grupe pod nazivom Harakat al-Nidal te za osmišljavanje i izvođenje brojnih terorističkih operacija u pokrajini Khuzestan”.


Iran je grupu Harakat al-Nidal optužio za “suradnju s ostalim terorističkim skupinama”, uključivo i suradnju u napadu 2018. na vojnu paradu u Ahvazu u jugozapadnoj regiji Khuzestanu, u kojem je, po podacima vlasti, ubijeno 25 i ranjeno gotovo 250 ljudi.


Šab je zadnji u nizu osuđenih na smrt u Iranu. Prošli je tjedan sud u Ahvazu na smrt osudio šestoricu muškaraca zbog napada i “izvršenja naređenja svojih europskih vođa”.


Proglašeni su krivima za “oružane operacije” između 2017. i 2019. u kojima su ubijene četiri osobe, među kojima jedan vojnik i dvojica članova iranske paravojne postrojbe Basidž, stoji u izvješću.


Islamska Republika Iran svake godine pogubi više ljudi od bilo koje druge nacije uz izuzetak Kine. Podaci su to raznih grupa za obranu ljudskih prava, uključujući  i Amnesty Internationala.


Prošli je mjesec iransko pravosuđe usmrtilo kurdskog militanta osuđenog za ubojstvo policajca. Taj su čin osudile grupe za obranu ljudskih prava, uz objašnjenje da ga smatraju političkim zatvorenikom.