Utorak, 16. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

na strani većine

Hrvatska glasala za trenutačni prekid vatre u Gazi!

Autor: Hina

13.12.2023. 08:10
Hrvatska glasala za trenutačni prekid vatre u Gazi!

Foto: ReutersHrvatska je bila među tri četvrtine zemalja UN-a koje su u utorak zatražile trenutačni humanitarni prekid vatre u ratu Izraela i Hamasa, na koji su Sjedinjene Države uložile veto u Vijeću sigurnosti prošli tjedan. Sjedinjene Države glasovale su protiv nacrta rezolucije, zajedno s Izraelom i osam drugih zemalja.


Tekst je dobio 153 glasa za, uključujući hrvatski, dok su 23 zemlje bile suzdržane od glasanja. Od europskih zemalja protiv su bile jedino Austrija i Češka.


Rezolucije Opće skupštine nisu obvezujuće, ali imaju političku težinu.
Veleposlanica SAD-a pri UN-u Linda Thomas-Greenfield rekla je Općoj skupštini prije glasovanja da postoje aspekti rezolucije koje SAD podržava, poput potrebe da se hitno pozabavi strašnom humanitarnom situacijom u Gazi, zaštite civili i oslobode taoci.


Ali dodala je: “Svaki prekid vatre u ovom trenutku bio bi privremen u najboljem slučaju, a opasan u najgorem – opasno za Izraelce, koji bi bili izloženi nemilosrdnim napadima, a također opasno za Palestince, koji zaslužuju priliku da izgrade bolju budućnost za sebe, slobodnu od Hamasa.”


Prije mjesec i pol dana Opća skupština UN-a glasala o rezoluciji o održivom humanitarnom primirju u Gazi, ali je Hrvatska tada uz još 13 zemalja bila protiv jer se u njoj nisu spominjali teroristički zločini Hamasa u Izraelu.